درمان اعتیاد به الکل با نوروتراپی
اعتیاد به الکل میتواند عواقب جبرانناپذیری را برای زندگی ما داشته باشد. الکل یکی از مواد بسیار اعتیادآور است که در صورتی که مصرف آن را کنترل نکنیم، میتواند منجر به اعتیاد به الکل شود که علاوه بر مشکلات جسمی و فیزیکی مثل مشکلات کبدی که برای ما ایجاد میکند، عامل بسیاری از اختلالات روان از جمله افسردگی نیز هست.
از این رو بسیار مهم است که در صورتی که دچار اعتیاد الکل شدهایم، خیلی زود برای درمان اعتیاد الکل اقدام کنیم. خوشبختانه، اعتیاد به الکل کاملا درمانپذیر است و با چند تکنیک ساده و کمک از متخصصین این حوزه، میتوانید الکل را برای همیشه کنار بگذارید و زندگی سالم و آرام را به دور از سایه اعتیاد تجربه کنید.
در این نوشته از وبلاگ کلینیک نوروتراپی دارینه، بهترین کلینیک نوروتراپی غرب تهران، میخواهیم درباره روش های درمان اعتیاد به الکل و ترک الکل صحبت کنیم و در نهایت، درمان اعتیاد به الکل با نوروتراپی را بررسی کنیم. پیشنهاد میکنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
نوروفیدبک یکی از بهترین روش های درمان اعتیاد به الکل است. شما میتوانید درمان اعتیاد به الکل با نوروفیدبک را در کلینیک نوروتراپی دارینه، بهترین کلینیک نوروتراپی تهران، زیر نظر بهترین متخصصان نوروتراپی انجام دهید.
چه زمانی میتوان گفت که فردی اعتیاد به الکل دارد؟
پیش از آن که به سراغ درمان اعتیاد به الکل برویم، باید بررسی کنیم که ببینیم چه زمانی میتوانیم بگوییم که فرد به الکل معتاد است. اگرچه ممکن است که بسیاری از افراد به صورت روزانه به سراغ مصرف الکل بروند، اما این موضوع به این معنی نیست که همگی به الکل اعتیاد دارند. برای آن که فرد معتاد به الکل تشخیص داده شود، باید حداقل به دو پرسش از پرسشهای زیر، پاسخ مثبت بدهد:
- آیا تاکنون احساس کردهاید که لازم است نوشیدن الکل را متوقف کنید؟
- آیا تاکنون دیگران شما را به دلیل نوشیدن الکل مورد سرزنش قرار دادهاند؟
- آیا تاکنون به خاطر نوشیدن الکل دچار پشیمانی یا احساس گناه شدهاید؟
- آیا تاکنون شده است که سر صبح برای آرام کردن خود یا خلاص شدن از حال بد، الکل بنوشید؟
اگر حداقل به دو مورد از پرسشهای بالا پاسخ مثبت بدهید، به این معنی است که شما دچار اعتیاد به الکل هستید و لازم است که هرچه سریعتر برای درمان اعتیاد به الکل اقدام کنید.
سندروم ترک الکل چیست؟
سندروم ترک الکل به مجموعه علائمی گفته میشود که با ترک ناگهانی الکل یا کاهش دوز مصرف الکل به وجود میآید. سندروم ترک الکل میتواند شامل علائم جسمانی و فیزیکی مثل توهم، تشنج، اختلالات قلبی، تب بالا، حالت تهوع، استفراغ، لرزیدن، سردرد و … باشد. همچنین سندروم ترک الکل با علائم روحی و روانی مثل تحریکپذیری بالا، گیجی، بیخوابی، افسردگی و … نیز همراه است که میتواند برای فرد بسیار خطرناک باشد؛ از همین رو همواره توصیه میشود که در صورتی که قصد ترک الکل را دارید، به هیچ عنوان از روشهای خانگی این کار را انجام ندهید و یک شبه و یکباره تصمیم به ترک الکل نگیرید. برای درمان اعتیاد به الکل، بهتر است که از متخصصین این حوزه و همچنین مشاور و روان درمانگر کمک بگیرید.
دلایل گرایش و اعتیاد به الکل
افراد ممکن است به دلایل گوناگونی گرایش و اعتیاد به الکل را داشته باشند. در ابتدا، فرد به صورت عادی و گاها به مصرف الکل رو میآورد؛ اما رفته رفته ممکن است که فرد کنترل مصرف الکل را از دست بدهد و دچار اعتیاد به الکل شود. اعتیاد به الکل را میتوان از جنبههای مختلفی بررسی کرد:
وابستگی جسمانی
یکی از اصلیترین دلایل گرایش به مصرف الکل و اعتیاد به الکل، وابستگی جسمانی است. معمولا پس از مدتی از مصرف الکل، بدن به مصرف الکل عادت میکند و در صورتی که فرد مصرف الکل را قطع کند، دچار خماری، بدن درد و سردرد میشود. همین موضوع باعث میشود که فرد دوباره به مصرف الکل رو بیاورد. یکی از سختترین مراحل درمان اعتیاد به الکل، کنترل علائم جسمانی پس از ترک الکل است.
وابستگی روانی
مصرف الکل، علاوه بر وابستگی جسمانی که ایجاد میکند، باعث ایجاد وابستگی روانی نیز میشود. اضطراب، افسردگی، پریشانی و عدم تمرکز، از جمله علائم وابستگی روانی به الکل است که در صورتی که فرد به طور ناگهانی اقدام به ترک الکل کند، به سراغ او میآیند. همین موضوع باعث میشود که بسیاری از افراد، پس از گذشت مدتی از ترک الکل، دوباره به سراغ الکل بروند؛ از این رو، در درمان اعتیاد به الکل، روان درمانی و مراجعه به روانشناس اهمیت بسیار بالایی پیدا میکند. روان درمانگر در این مرحله به شما کمک میکند تا احساسات و وابستگی روانی خود به الکل را کنترل کنید.
عادت به مصرف
یکی دیگر جنبههای اعتیاد به الکل، عادت به مصرف الکل است. اگر در گذشته بیشتر در مهمانیها یا جمع دوستان خود به سراغ مصرف الکل میرفتید، پس از ترک الکل نیز ممکن است در جمع دوستان دوباره مصرف الکل را شروع کنید و دچار اعتیاد به الکل شوید. در چنین شرایطی بهتر است که تا مدتی پس از ترک کامل الکل، جمع دوستان خود را تغییر دهید.
درمان اعتیاد به الکل
خوشبختانه روشهای درمانی زیادی برای ترک اعتیاد الکل وجود دارد که شما میتوانید با کمک آنها خیلی سریع مصرف الکل را ترک کنید. در درمان اعتیاد به الکل، علاوه بر جنبه فیزیکی و جسمانی، باید به جنبههای روانی آن نیز توجه شود؛ در غیراینصورت، فرد دوباره به مصرف الکل رو میآورد. از جمله روش های درمان اعتیاد الکل عبارتند از:
درمان اعتیاد الکل به روش سمزدایی تدریجی
اولین مرحله که در درمان اعتیاد به الکل باید به سراغ آن بروید، سمزدایی تدریجی است. در این روش، فرد به مرور مصرف الکل را قطع میکند و به جای آن از داروهای جایگزین استفاده میکند تا به مرور، وابستگی جسمی و فیزیکی به الکل کم شود و بدن فرد سمزدایی شود. این مرحله حتما باید زیر نظر پزشکان متخصص در کلینیک ترک اعتیاد یا در خانه و با حمایت خانواده و مراجعه پیوسته پزشک صورت بگیرد. در این روش، فرد باید به طور پیوسته تحت نظارت پزشک باشد تا در صورتی که علائم فیزیکی و جسمانی ترک الکل نمایان شد، پزشک بتواند به سرعت اقدام کند.
روان درمانی
همانطور که گفتیم، مصرف الکل، علاوه بر وابستگی جسمانی که ایجاد میکند، باعث ایجاد وابستگی روانی نیز میشود؛ از این رو بسیار مهم است که هنگام درمان اعتیاد الکل، فرد تحت نظارت روان درمانگر نیز قرار بگیرد و در جلسات روان درمانی و درمان رفتار شناختی حضور پیدا کند. روان درمانگر در چنین جلساتی به فرد آموزش میدهد تا چگونه با وسوسه مصرف دوباره الکل کنار بیاید.
یکی از شیوههای درمانی که برای درمان اعتیاد به الکل مورد استفاده قرار میگیرد، رفتار درمانی شناختی است. رفتار درمانی شناختی یا CBT یکی از جدیدترین متدهای روانشناسی است که انقلابی در روان درمانی ایجاد کرده است و این روزها، بسیاری از مشاوران و روانشناسان برای درمان مسائل مختلف مثل افسردگی، اضطراب، اختلال دو قطبی و همچنین مسائل و مشکلات خانوادگی و مشکلات رابطه بین زوجین استفاده میکنند.
درمان اعتیاد به الکل با دارو
برخی از داروها هستند که به درمان اعتیاد الکل کمک میکنند و معمولا در مراحل اولیه ترک الکل مورد استفاده قرار میگیرند. این داروها حساس به الکل هستند؛ یعنی این داروها باعث کاهش میل مصرف الکل فرد میشوند؛ زیرا با مصرف این داروها، در صورتی که فرد دوباره الکل بنوشند، دچار حالت جسمانی شدید مثل استفراغ، تهوع، سرگیجه و … میشوند. همین موضوع باعث میشود که نسبت به الکل بیزار شود به نوعی ذهن فرد را نسبت به مصرف الکل شرطی میکند و پس از ترک الکل، فرد به سراغ مصرف دوباره آن نمیرود.
نوروتراپی
یکی از بهترین روش های درمان اعتیاد به الکل، روش نوروتراپی و نوروفیدبک است. همانطور که گفتیم، علاوه بر وابستگی جسمی، فرد وابستگی روانی نیز نسبت به مصرف الکل پیدا میکند. همین موضوع باعث میشود که بارها پس از ترک نیز دوباره به سراغ مصرف الکل برود. با کمک درمان نوروتراپی میتوان میل فرد نسبت به مصرف الکل را از بین برد.
درمان اعتیاد به الکل با نوروتراپی
نوروفیدبک یکی از بهترین روش های درمان اعتیاد به الکل است. تحقیقات نشان داده است که سیگنالهای ارسالی از طرف مغز، در افرادی که میل شدید نسبت به مصرف الکل دارند، دچار اختلال شدهاند. در درمان اعتیاد به الکل با نوروفیدبک ما به دنبال اصلاح این سیگنالها و کاهش میل مصرف به الکل هستیم. نوروفیدبک باید زیر نظر یک نوروتراپیست متخصص صورت بگیرد. معمولا نوروتراپیست پیش از شروع درمان نوروفیدبک، یک نقشه مغزی دقیق از فرد تهیه میکند و مطابق با آن، برنامه درمانی را میچیند.
اغلب مبتلایان به اعتیاد معمولا مشکلاتی در کارکرد مغزشان دارند که اگر این مشکلات اصلاح نگردد، ولع مصرف آنها از بین نمیرود. مغز فرد مبتلا به اعتیاد، دچار نوسان تحریک پذیری است. یعنی یا به شدت تحریک میشود و در فرد علائمی مثل اضطراب، تکانشگری و یا به طور کلی ناراحتی ایجاد میکند؛ در نتیجه فرد به دنبال دارو و یا الگوی رفتاری میگردد تا او را آرام کند.