نوروفیدبک یکی از روش‌های موثر نوروتراپی برای درمان انواع اختلالات روان از جمله بیش فعالی، اختلال اضطراب، افسردگی و… است و در سال‌های اخیر توانسته است که پیشرفت‌های زیادی در زمینه درمان انواع اختلالات روان داشته باشد.

یکی از سوالات متداولی که اغلب افراد هنگام شروع جلسات نوروفیدبک درمانی دارند، این است که تعداد جلسات نوروفیدبک چقدر است و پس از چند جلسه می‌توان تغییرات آن را مشاهده کرد. باید گفت که نوروفیدبک درمانی نیاز به زمان نسبت طولانی و جلسات زیاد دارد تا بتواند تاثیر خود را به مرور روی مغز بگذارد.

همچنین تعداد جلسات نوروفیدبک به عوامل بسیار زیادی از جمله نوع اختلال روان، شدت اختلال، سن درمانجو و همچنین میزان پاسخگویی فرد به درمان دارد و به طور قطع نمی‌توان تعداد جلسات مشخصی را از پیش تعیین کرد و این عدد برای هر فرد می‌تواند متفاوت باشد.

معمولا در شروع فرآیند درمان و پس از آن که نوروتراپیست نقشه مغزی دقیقی از سر فرد تهیه کرد و اختلال روان به طور دقیق مشخص شد، نوروتراپیست یک برنامه درمانی اولیه مطابق با شرایط فرد می‌چیند و تعداد جلسات مورد نیاز و همچنین تعداد کل جلساتی که فرد نیاز دارد را مشخص می‌کند. سپس در طول دوره درمان، دوباره از فرد نقشه مغزی تهیه می‌کند تا تاثیرگذاری درمان نوروفیدبک را روی اختلال مورد نظر بسنجد. در چنین شرایطی، با توجه به نظر نوروتراپیست و نتیجه‌ای حاصل، برنامه درمانی می‌تواند تغییر کند.

به همین دلیل است که همواره توصیه می‌شود که درمان نوروفیدبک را در کلینیک نوروتراپی انجام دهید که مطمئن هستید نوروتراپیست متخصص روی تمام فرآیند درمان نظارت دارد. متاسفانه در برخی از مراکز، نوروتراپیست تنها در جلسات اولیه حضور دارد و پس از چیدن برنامه درمانی، آن را به افراد دیگری واگذار می‌کند. در چنین شرایطی، روند درمان بیماری به‌طور دقیق بررسی نمی‌شود و میزان تاثیرگذاری روش نوروفیدبک روی درمان بیماری مشخص نمی‌شود و طبیعتا در صورت نیاز نیز برنامه درمانی تغییری نمی‌کند و در نهایت شما زمان و هزینه زیادی را صرف موارد بیهوده کرده‌اید و درمان نوروفیدبک آن طور که باید اثربخش نخواهد بود؛ پس توجه داشته باشید که درمان نوروفیدبک را حتما در مراکز نوروتراپی معتبر و زیر نظر نوروتراپیست متخصص انجام دهید.

در این نوشته از کلینیک نوروتراپی دارینه، بهترین مرکز نوروتراپی تهران، قصد داریم درباره روش درمان نوروفیدبک صحبت کنیم و به سوالات متداول در این مورد، از جمله تعداد جلسات نوروفیدبک مورد نیاز، پاسخ دهیم. پس اگر شما هم قصد انجام درمان نوروفیدبک را دارید، توصیه می‌کنیم که پیش از شروع درمان، این نوشته را مطالعه کنید.

کلینیک نوروتراپی دارینه، بهترین مرکز نوروتراپی تهران، امکان ارائه درمان نوروفیدبک برای درمان انواع اختلالات روان و همچنین بهبود عملکرد را برای شما عزیزان فراهم کرده است. نوروفیدبک در کلینیک نوروتراپی دارینه، زیر نظر نورتراپیست متخصص، خانم مژگان یزدان‌بخش، انجام می‌شود و نوروتراپیست‌های ما در تمام مراحل درمان حضور دارند و روی روند درمان نظارت می‌کنند. شما می‌توانید با آسودگی خیال درمان نوروفیدبک را در کلینیک نوروتراپی دارینه تجربه کنید و شاهد اثرات معجزه‌آسای آن باشید. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان نوروفیدبک در کلینیک نوروتراپی دارینه و همچنین رزرو وقت نوروفیدبک روی لینک زیر کلیک کنید.

نوروفیدبک چیست؟

پیش از این که به سوالات متداول درباره نوروفیدبک بپردازیم، لازم است که توضیحی خلاصه درباره درمان نوروفیدبک و همچنین روش نوروفیدبک بدهیم. نوروفیدبک یکی از روش‌های درمان نوروتراپی و زیرمجموعه بیوفیدبک است که برای درمان بسیاری از اختلالات روان مورد استفاده واقع می‌شود. این روش یکی از جدید‌ترین روش‌های درمان به حساب می‌آید و فرآیندی پیچیده، اما کاربردی و موثر دارد.

نوروفیدبک یکی از اصلی‌ترین روش‌های درمان نوروتراپی است که این روزها به درمان و کنترل بسیاری از اختلالات روان مثل بیش فعالی، اضطراب، شب ادراری، افسردگی، اختلال یادگیری، نقص توجه و … کمک می‌کند.

تحقیقات نشان داده است که اغلب اختلالات روان مثل اختلال افسردگی، اضطراب، بیش فعالی و… به دلیل اختلال در عملکرد مغز و کاهش یا افزایش برخی از امواج مغزی رخ می‌دهند؛ به عنوان مثال، اختلال اضطراب با کاهش موج آلفا در قسمت‌های مشخصی از مغز همراه است. همچنین در اختلال بیش فعالی، فعالیت موج تتا در قسمت جلوی پیشانی، بیشتر از حد نرمال است.

میزان فعالیت امواج مختلف در قسمت‌های مختلف مغز را می‌توان به کمک نقشه مغزی بدست آورد. سپس، نوروتراپیست با کمک نقشه مغزی می‌تواند به نوع اختلال پی ببرد و از طریق نقشه مغزی، برنامه نوروفیدبک را آماده کند.

درمان نوروفیدبک به کمک دستگاه نوروفیدبک انجام می‌شود. ابتدا الکترودهایی روی سر فرد نصب می‌شود تا بتواند امواج مغزی را اندازه‌گیری کند. محل نصب این الکترودها با توجه به نظر نوروتراپیست و اختلال فرد تعیین می‌شود.

الکترودها می‌توانند در هر لحظه، امواج مغزی را اندازه‌گیری کنند. سپس این اطلاعات را به کامپیوتر ارسال کنند. در آن جا، با کمک برنامه و الگوریتم مشخصی که وجود دارد، این اطلاعات پردازش می‌شود و با توجه به آن، فیدبک صوتی یا تصویری مورد نظر، روی صفحه مانیتور نمایش داده می‌شود. این فیدبک می‌تواند شامل یک بازی ساده باشد که فرد بدون کمک از دست و تنها با کمک کنترل امواج مغزی خود باید آن را پیش ببرد و مطابق سیستم جایزه و پاداشی که دارد، فرد را تشویق به کنترل امواج مغزی می‌کند.

به عنوان مثال، اگر فرد دچار اختلال اضطراب باشد، به این معنی است که موج آلفا در قسمت مشخصی از مغز، کمتر از حد نرمال است. پس در صورتی که فرد بتواند به‌گونه‌ای خود را آرام کند و  این موج را افزایش دهد، آن مرحله از بازی را پیش می‌برد.

این کار باعث می‌شود که به مرور مغز یاد بگیرد که میزان موج آلفا را دوباره به صورت نرمال تنظیم کند و دیگر حتی در مواقعی که فرد در مقابل دستگاه نوروفیدبک نیز نیست، بتواند این امواج را کنترل کند و به حالت نرمال دربیاورد.

در روش نوروفیدبک، ما به صورت ناخودآگاه مغز را به وسیله خود مغز، دوباره آموزش می‌دهیم. این کار می‌تواند کمی طول بکشد؛ زیرا مغز به مرور این مکانیزم را یاد می‌گیرد؛ از این رو، برای آن که درمان نوروفیدبک کامل شود و فرد به طور کامل درمان شود، نیاز به جلسات زیادی است.

در مورد اختلال بیش فعالی باید گفت که فعالیت موج تتا، در قسمت جلوی پیشانی بیش‌تر از حد نرمال است؛ یعنی اگر نقشه مغزی که موج تتا را نمایش می‌دهد، در قسمت جلوی پیشانی به رنگ قرمز دربیاید، نشان‌دهند اختلال بیش فعالی است.

تعداد جلسات نوروفیدبک چقدر است؟

یکی از سوالات متداولی که افراد هنگام شروع درمان نوروفیدبک دارند، این است که تعداد جلسات نوروفیدبک چقدر است. از همین ابتدا باید بگوییم که پاسخ مشخصی برای این سوال وجود ندارد و جلسات نوروفیدبک می‌تواند از ۱۰ تا ۶۰ جلسه نیز متفاوت باشد. عوامل مختلفی روی تعیین تعداد جلسات نوروفیدبک تاثیرگذار است. از جمله این عوامل عبارتند از:

  • نوع اختلال
  • سن بیمار
  • میزان تاثیرگذاری نوروفیدبک و پاسخ به درمان

معمولا پس از آن که نوروتراپیست نقشه مغزی دقیقی تهیه کرد و مطابق با آن، نوع اختلال روان را تشخیص داد، یک برنامه درمانی مناسب برای درمان اختلال مورد نظر می‌چیند و جلسات نوروفیدبک را تنظیم می‌کند. در طول درمان، ممکن است که بارها نوروتراپیست دوباره از فرد نقشه مغزی بگیرد تا روند درمان و بهبود اختلال را بررسی کند. در این بین نیز ممکن است که نوروتراپیست تعداد جلسات و برنامه درمانی را تغییر دهد.

نوروفیدبک

اگرچه نمی‌توان تعدا جلسات نوروفیدبک را مشخص کرد، اما می‌توان یک میزان حدودی برای آن تعیین کرد. کمترین تعداد جلسه نوروفیدبک برای آن که بتواند تاثیرات خود را نشان دهد، حدود ۱۰ جلسه است. همانطور که بالاتر نیز به آن اشاره کردیم، نوروفیدبک یک روش درمانی طولانی مدت است و نیاز به زمان دارد تا خود را نشان دهد. پس نباید پس از یک جلسه نوروفیدبک انتظار مشاهده تاثیرات آن را داشته باشید.

معمولا برای اختلالات ساده و بهبود عملکرد، نوروفیدبک خیلی سریع تاثیر خود را نشان می‌دهد. پس برای درمان اختلالاتی مثل میگرن به کمک نوروفیدبک و همچنین بهبود عملکرد با نوروفیدبک، به طور میانگین بین ۱۰ الی ۲۰ جلسه نوروفیدبک نیاز است. همچنین برای درمان اختلالات پیچیده‌تر مثل اختلال بیش فعالی و نقص توجه، طبیعتا شما به تعداد جلسات بیشتری نیاز دارید. به طول میانگین برای چنین مشکلاتی ۲۰ الی ۴۰ جلسه نوروفیدبک نیاز است. البته در برخی از موارد خاص ممکن است که تعداد جلسات نوروفیدبک به ۸۰ جلسه نیز برسد.

نوروفیدبک یکی از روش‌های درمان نوروتراپی است که تاثیرات مثبت زیادی روی عملکرد مغز دارد. امروزه از روش درمان نوروفیدبک برای درمان بسیاری از اختلالات روان استفاده می‌شود؛ اما علاوه بر این، نوروفیدبک می‌تواند به بهبود عملکرد شما نیز کمک کند و به عنوان یک روش بسیار موثر برای حل بسیاری از مشکلات زندگی به شما کمک کند.

برای درمان نوروفیدبک به چند جلسه نوروفیدبک در هفته نیاز است؟

یکی دیگر از موارد مهم در مورد درمان نوروفیدبک، تعداد جلسات در هفته و فاصله بین جلسات است. برای آن که درمان نوروفیدبک موثر باشد، بهتر است که فاصله بین جلسات تا حد امکان کوتاه باشد. معمولا توصیه می‌شود که حداقل ۲ الی ۳ جلسه نوروفیدبک در هفته داشته باشید. در ابتدا بهتر است که فاصله بین جلسات کوتاه‌تر باشد؛ اما رفته رفته می‌توانید این فاصله را بیشتر کنید.

درمان میگرن با نوروفیدبک یکی از جدیدترین و در عین حال موثرترین روش‌های درمان میگرن به حساب می‌آید. میگرن یکی از اختلالات و بیماری‌هایی است که درصد زیادی از افراد را گرفتار خود کرده است و مشکلات زیادی را برای زندگی نرمال و روزمره افراد به وجود می‌آورد. میگرن به دلیل افزایش تحریک‌پذیری قشر خاصی از مغز رخ می‌دهد که فرد را دچار سردردهای شدید، حالت تهوع و بی‌حالی می‌کند.

چقدر طول می‌کشد تا درمان نوروفیدبک اثر کند؟

یکی دیگر از سوالات متداول در مورد درمان نوروفیدبک این است که چقدر طول می‌کشد تا این روش، اثر خود را بگذارد. باید گفت که درمان نوروفیدبک یک روش درمانی طولانی مدت است و معمولا در جلسات اول، تاثیرگذاری آن نمایان نمی‌شود.

خیلی از افراد ممکن است که با ناآگاهی از این موضوع، درمان نوروفیدبک را شروع کنند و پس از چند جلسه، احساس کنند که این درمان برای آن‌ها مناسب نیست و درمان را متوقف کنند. باید بدانید که معمولا بعد از ۸ الی ۱۰ جلسه نوروفیدبک، اثرات اولیه آن و بهبودی بیمار نمایان می‌شود. پس شکیبا باشید و جلسات را تا انتها ادامه دهید و آن را نیمه کاره رها نکنید.