پرخاشگری کودک از آن دسته اتفاقاتی است که والدین نسبت به آن نگرانیهای زیادی دارند. حتما شما هم در اطراف خود با کودکان پرخاشگر برخورد داشتهاید؛ کودکانی که معمولا عصبی هستند و سعی میکنند با پرخاش و زور گفتن، به اهداف خود دست پیدا کنند. معمولا کودکان پرخاشگر خیلی زود از جمع دوستان خود طرد میشوند؛ زیرا رفتارهای ناسازگارانه از خود نشان میدهند و درون گروه و جمع نمیتوانند بهخوبی فعالیت کنند. علاوه بر این، کودک پرخاشگر معمولا غیرمنطقی است و از دستورات و قوانین پیروی نمیکند.
همهی این موضوعات کنار هم باعث میشود که پدرها و مادرها حساسیت زیادی نسبت به پرخاشگری کودک از خود نشان دهند. پرخاشگری کودک بسیار حائز اهمیت است و در صورت مشاهده رفتارهای پرخاشگرانه از کودک خود لازم است که خیلی زود به فکر یک راهکار اصولی و کارآمد برای درمان پرخاشگری کودک باشید.
در برخی از موارد، پرخاشگری کودک طبیعی است و مانند سایر احساسات منفی مثل خشم، ناراحتی، درد و غم لازم است که تا حدی بروز پیدا کند؛ اما در صورتی که پرخاشگری کودک غیرقابل کنترل باشد و به صورت مداوم ادامه پیدا کند، به صورت یک مشکل و اختلال درمیآید و لازم است که درمان شود.
روشهای تربیتی، صبحت با کودک، ارائه قوانین خاص، فراهم کردن فضای مناسب جهت تخلیه خشم و … از جمله شرایطی است که ما به عنوان والدین میتوانیم برای فرزند خود محیا کنیم تا بتوانیم از پرخاشگری او جلوگیری کنیم. با این حال، در برخی از موارد نیز پرخاشگری کودک به قدری زیاد و غیرقابل کنترل میشود که برای درمان و کنترل آن نیاز است که از متخصصان روانشناسی کودک کمک بخواهیم و به سراغ روشهای علمیتر و کارآمدتر باشیم.
خوشبختانه، پرخاشگری کودک از آن دسته اختلالاتی است که بهراحتی قابل درمان است؛ تنها کافیست که نسبت به آن حساس باشیم و ریشههای پرخاشگری کودک را شناسایی کنیم و خیلی سریع به فکر درمان آن باشیم.
در برخی از موارد، ریشه پرخاشگری کودکان در محیطی است که کودک در آن زندگی میکند. همه ما میدانیم که کودکان الگوبرداران بسیار خوبی هستند؛ پس در صورتی که کودک شما به صورت مداوم در معرض رفتارهای خشن و پرخاشگرانه قرار گیرد، خیلی سریع از آنها الگوبرداری میکند و این رفتارها را تکرار میکند. در برخی از شرایط نیز، پرخاشگری کودک میتواند به دلیل عوامل عصب شناختی و نارسایی در عملکرد مغز باشد.
برای درمان پرخاشگری کودک، روشهای گوناگونی وجود دارد. با توجه به ریشه پرخاشگری کودک، شما میتوانید یکی از این روشها را انتخاب کنید. معمولا اولین اقدامی که در مواجهه به پرخاشگری کودکان باید انجام دهید، مراجعه به یک روانشناس کودک و کمک گرفتن از اوست. روانشناس میتواند با صحبت با کودک شما، ریشه پرخاشگری کودک را پیدا کند و همچنین روشها و راهکارهایی برای کاهش آن پیشنهاد دهد.
یکی از جدیدترین روش های درمان پرخاشگری کودکان که این روزها بسیار مورد استقبال روانشناسان و خانوادهها قرار گرفته است، نوروفیدبک است. همانطور که گفتیم، پرخاشگری کودک میتواند به دلیل عوامل عصب شناختی و نارسایی در عملکرد مغز باشد. تحقیقات نشان داده است که کمکاری برخی از فرکانسهای مغزی در قسمت پیشانی، میتواند باعث بروز پرخاشگری شود. ما به کمک درمان نوروفیدبک، سعی میکنیم تا فرکانسهای مغزی را به صورت نرمال دربیاوریم و از این طریق، پرخاشگری کودک را کنترل کنیم. از آن جایی که درمان نوروفیدبک هیچگونه عوارض جانبی برای فرد به همراه ندارد، یک درمان ایمن و قابل اعتماد برای کودکان به شمار میرود.
در این نوشته از کلینیک نوروتراپی دارینه، بهترین مرکز نوروفیدبک در غرب تهران، قصد داریم درباره پرخاشگری کودکان و درمان پرخاشگری کودک با نوروفیدبک صحبت کنیم. اگر کودک شما هم جزو آن دسته از کودکانی است که دچار پرخاشگری است، توصیه میکنیم که در ادامه این نوشته با ما همراه باشید تا با علائم پرخاشگری کودک و همچنین روش های درمان پرخاشگری کودکان آشنا شوید.
یکی از جدیدترین روشهای درمان پرخاشگری کودک که این روزها استفاده میشود، درمان پرخاشگری کودک با نوروفیدبک است. کلینیک نوروتراپی دارینه، بهترین مرکز نوروتراپی در غرب تهران، امکان برگزاری جلسات نوروفیدبک کودکان را با کمک بهترین دستگاههای نوروفیدبک و هم چنین زیر نظر بهترین نوروتراپیستها برای شما عزیزان فراهم کرده است. شما میتوانید جهت درمان پرخاشگری کودک با نوروفیدبک، به کلینیک نوروتراپی دارینه مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و همچنین رزرو وقت نوروفیدبک، روی لینک زیر کلیک کنید.
منظور از پرخاشگری کودک چیست؟
پرخاشگری کودکان یکی از مواردی است که نگرانی والدین را به همراه دارد. پرخاشگری کودک معمولا خود را با علائمی مثل زودرنجی، عصبانیت، خشم، بیقراری، حالت تدافعی، خودزنی و … نشان میدهد. کودکان پرخاشگر، معمولا کودکان ناسازگاری هستند و با کوچکترین حرکتی، از خود عصبانیت و خشم نشان میدهند و ممکن است که به دیگران یا خود، آسیب برسانند.
اگر پرخاشگری کودک به صورت طولانی مدت وجود داشته باشد و کودک شما با کوچکترین مخالفت یا تغییر شرایط، شروع به پرخاشگری کند، نشان دهنده آن است که کودک دچار یک اختلال جدی شده است و لازم است که هرچه سریعتر به فکر یک راه برای درمان پرخاشگری کودک باشید.
علائم پرخاشگری کودک
پرخاشگری در کودکان میتواند خود را با نشانههای مختلفی نشان دهد. در ادامه، برخی از رایجترین و متداولترین نشانههای پرخاشگری کودکان را با هم بررسی میکنیم:
- عصبانیت های فیزیکی
- ضربه زدن
- لگد زدن یا گاز گرفتن
- تخریب اموال و اشیاء
- قلدری
- حملات کلامی
- تلاش برای کنترل دیگران از طریق تهدید یا خشونت
نوروفیدبک یک روش درمانی کاملا ایمن و بیخطر به حساب میآید که مبتنی بر یادگیری است. در این روش نوروتراپیست تلاش میکند با استفاده از رایانه، امواج مغزی بیمار را تحت تاثیر قرار دهد. او الکترودهایی را به سر بیمار متصل میکند و این الکترودها، وضعیت امواج مغزی را روی صفحه نمایشگر رایانه نشان میدهد. نصب الکترودها روی سر افراد، نه درد دارد و نه آسیبی به سر وارد میکند.
عوامل موثر روی پرخاشگری کودکان
عوامل مختلفی میتواند باعث بروز پرخاشگری در کودک شما شود. در ادامه برخی از مهمترین این عوامل را با هم بررسی میکنیم:
عوامل ژنتیکی
تحقیقات نشان میدهد که یکی از علتهای پرخاشگری کودکان، عوامل ژنتیکی است. عوامل ژنتیکی برخی از کودکان را در معرض خطر بیشتری برای مشکلات مانند پرخاشگری، استرس و عصبانیت قرار می دهد. اگر کودکان در معرض استرس زیادی در اوایل زندگی قرار گیرند، احتمال بروز مشکلات رفتار پرخاشگرانه بیشتر است.
عوامل محیطی
یکی دیگر از عوامل موثر روی پرخاشگری کودک، عوامل محیطی است. کودکانی که در محیط زندگی خود، رفتارهای پرخاشگرایانه را از اطرافیان، به خصوص پدر و مادر، مشاهده میکنند و بیشتر در معرض پرخاشگری قرار دارند، خیلی بیشتر از سایر کودکان رفتارهای پرخاشگرایانه از خود بروز میدهند؛ در اصل، کودک از محیط پیرامون خود الگوسازی میکند و یاد میگیرد و همان رفتارها را دوباره تکرار میکند.
اختلال در سیگنالهای مغزی
تحقیقات اخیر نشان داده است که پرخاشگری میتواند به دلیل اختلال در سیگنالهای مغزی کودک رخ دهد. اگر فردی در نواحی بخصوصی از مغز خود به ویژه مناطق فرونتال (قشر پیشانی) دارای نارسایی ها و کم کاری هایی در تولید فرکانس های مثبت مغزی باشد، ممکن تجربه حملات خشونت و پرخاشگری بیشتری داشته باشد.
درمان پرخاشگری کودک
خوشبختانه روشهای گوناگونی برای درمان پرخاشگری کودک وجود دارد که میتواند به شما و کودکتان کمک کند تا خیلی سریع روی این موضوع کنترل پیدا کنید و آن را درمان کنید تا آثار سو آن روی زندگی شما کاهش پیدا کند. مهمترین نکتهای که در درمان پرخاشگری کودک باید در نظر داشته باشید، پیدا کردن علت و ریشه پرخاشگری کودک است؛ تا به کمک آن بتوانید بهترین روش درمان پرخاشگری کودک را پیدا کنید.
روان درمانی و رفتار درمانی
روان درمانی و رفتار درمانی یکی از روشهای متداول برای درمان پرخاشگری کودک به شمار میرود. اولین قدمی که در برابر پرخاشگری کودک خود باید انجام دهید، مراجعه به یک روانشناس کودک است. معمولا در این مرحله، با برگزاری جلسات روان درمانی و صحبتهای روانشناس با کودکتان، ریشه پرخاشگری کودک کشف میشود و روانشناس کودک با ارائه راهکارهای مختلف، سعی در اصلاح رفتارهای ناسالم کودک دارد.
در رفتار درمانی شناختی یا CBT، درمانگر روی حل مشکلات و اهداف و تغییر الگوی فکری مراجع تمرکز میکند و به دنبال این است تا با تغییر افکار و احساسات فرد، رفتار او را نیز تغییر دهد. رفتار درمانی شناختی در اغلب موارد به درمان بسیاری از بیماریها و اختلالات روان کمک کند و خیلی زود، اثربخشی خود را نمایش میدهد.
دارو درمانی
در برخی از موارد، ممکن است که روانشناس تشخیص دهد که کودک شما علاوه بر روان درمانی، نیازمند دریافت داروهای مشخصی نیز هست و شما را به یک روانپزشک کودک ارجاع دهد. همانطور که گفتیم، عواملی مثل استرس و اضطراب زیاد میتواند باعث بروز رفتارهای پرخاشگرایانه در کودک شما شود؛ برخی از داروها میتواند به کاهش استرس و اضطراب کودک و در نتیجه کنترل پرخاشگری کودک کمک کند.
نوروفیدبک
نوروفیدبک یکی از جدیدترین و بهترین روشهای درمان پرخاشگری کودک به شمار میرود که در سالهای اخیر بسیار مورد توجه روانشناسان و درمانگران قرار گرفته است. ممکن است که پرخاشگری کودک شما به دلیل کاهش فعالیت امواج مغزی در قسمت پیشانی رخ دهد؛ در چنین شرایطی، نوروفیدبک میتواند به درمان پرخاشگری کودک و همچنین نرمال کردن امواج مغزی کودک کمک بسیار زیادی کند.
نوروفیدبک یکی از جدیدترین روشهای درمان پرخاشگری کودکان به شمار میرود. در این روش ما سعی میکنیم تا مغز را دوباره آموزش دهیم و سیگنالهای مغزی را به سطح نرمال برسانیم. نوروفیدبک به کمک یک دستگاه مخصوص و برنامهای مشخص انجام میشود و به وسیله الکترودهایی که روی سر کودک وصل میشود، امواج مغزی را دریافت میکند و پس از تحلیل و بررسی، فیدبک مناسب را از طریق یک برنامه یا فیلم به کودک نشان میدهد تا مغز بتواند دوباره آموزش ببیند.
اگر بخواهیم نوروفیدبک را خیلی ساده تعریف کنیم، میتوانیم بگوییم که نورفیدبک یعنی آموزش دادن مغز توسط خود مغز. در روش نوروفیدبک، ما به دنبال بهبود و اصلاح عملکرد مغز هستیم. در این روش که به کمک دستگاه نوروفیدبک انجام میشود، مغز به وسیله فعالیتهای خود و فیدبکی که در طی جلسات نوروفیدبک دریافت میکند، میآموزد که چگونه عملکرد بهتری داشته باشد.