درمان اختلال وسواس با نوروتراپی

درمان اختلال وسواس با نوروتراپی

اختلال وسواس یا OCD می‌تواند تاثیرات منفی زیادی روی زندگی شما بگذارد. افراد مبتلا به اختلال وسواس، زمان و انرژی زیادی را صرف افکار و اعمال وسواس‌گونه خود می‌کنند و در این بین اضطراب زیادی را تجربه می‌کنند. اختلال وسواس، نه تنها روی زندگی شخصی خود فرد تاثیرگذار است، بلکه اطرافیان را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ از همین رو ممکن است فرد مبتلا به اختلال وسواس، پس از مدتی از سمت دوستان و خانواده خود ترد شود.

اختلال وسواس یک اختلال روانی نسبتا رایج است که متاسفانه بسیاری از افراد اطلاعات و دانش دقیقی از آن ندارد و در بسیاری از مواقع نیز برنامه‌های تلویزیونی و رسانه باعث شده است که افراد اطلاعات اشتباهی درباره این اختلال داشته باشند و OCD را تنها به وسواس تمیزی یا وسواس مرتب‌بودن و قرینگی محدود کنند؛ در صورتی که این اختلال طیف گسترده‌ای از علائم و رفتارها را در بر می‌گیرد.

فرد مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی یا OCD، رفتار و تفکرات وسواس‌گونه‌ی زیادی دارد و این افکار و رفتارها به صورت تکرار شونده به سراغ فرد می‌آیند و در صورتی که فرد به آن‌ها توجهی نداشته باشد، دچار اضطراب شدید می‌شود.

خوشبختانه اختلال وسواس در صورت تشخیص به موقع، خیلی سریع و راحت درمان می‌شود و اثرات سو آن روی زندگی فرد بسیار کم‌تر خواهد شد. امروزه روش‌های درمانی زیادی برای درمان اختلال وسواس وجود دارد که می‌تواند به افراد مبتلا به OCD کمک کند تا زندگی نرمالی داشته باشند و اختلال وسواس خود را کنترل کنند.

یکی از روش‌های درمانی رایج و کارآمد برای درمان اختلال وسواس، روش نوروفیدبک است. این روش یکی از پیشرفته‌ترین و به‌روزترین روش درمانی اختلال وسواس است که هیچگونه عوارضی برای فرد نخواهد داشت و در بیشتر مواقع، افراد به این روش درمانی پاسخ مثبت می‌دهند. کلینیک نوروتراپی دارینه، بهترین کلینیک تخصصی نوروتراپی در شمال تهران، انواع خدمات نوروتراپی، به خصوص نوروفیدبک را در محیطی کاملا حرفه‌ای و زیر نظر بهترین متخصصان نوروتراپی به شما عزیزان ارائه می‌دهند. شما می‌توانید برای مشاوره و درمان اختلال وسواس با نوروتراپی، از طریق لینک زیر وقت رزرو کنید.

اختلال وسواس یا OCD چیست؟

اختلال وسواس فکری عملی یا OCD یکی از اختلالات روانی شایع در بین افراد است که در آن فرد با افکار و ترس‌های ناخواسته روبه‌رو می‌شود که این افکار باعث می‌شود فرد اقدام به انجام کارهای وسواسی و رفتارهای تکرار شونده، کند. در یک بیان ساده می‌توان گفت که اختلال وسواس شامل افکار و اعمال ناخواسته‌ و غیرقابل کنترل فرد برای انجام کارهای مختلف می‌شود و در صورتی که فرد آن کارها را انجام ندهد، دچار نگرانی و اضطراب می‌شود.

به عنوان مثال، فردی را تصور کنید که به محض بیرون رفتن فرزندش دچار ترس و اضطراب می‌شود و اگر همان لحظه با فرزندش تماس نگیرد یا او به هر دلیلی پاسخ ندهد، دچار اضطراب شدید می‌شود و تصور می‌کند که برای فرزندش اتفاقی رخ داده است؛ پس هر ده دقیقه شروع به تماس گرفتن با فرزندش می‌کند تا از صحت و سلامت او مطمئن باشد؛ یا فردی را تصور کنید که باور دارد محیط بیرون بسیار آلوده و پر از میکروب است و هربار که از خانه به بیرون می‌رود، لازم است که دست‌هایش را به صورت وسواس‌گونه و بیش از حدی بشوید تا به آرامش روانی برسد و در صورتی که این امکان برای فرد فراهم نباشد، فرد دچار استرس و اضطراب شدید می‌شود.

مثال‌های بالا تنها نمونه‌هایی از رفتارها و افکار وسواس‌گونه است که به عنوان برخی از علائم اختلال وسواس شناخته می‌شود. اما علائم و نشانه های اختلال وسواس تنها به همین چند مورد محدود نمی‌شود. نشانه‌ های وسواس فکری عملی بسیار متنوع است و می‌توان گفت که هر فردی می‌تواند وسواس فکری مورد نظر خود را داشته باشد؛ با این حال، برخی از رفتارها و علائم در اغلب افراد متبلا به OCD مشترک است.

نشانه های وسواس فکری عملی

در حالت کلی، هرگونه رفتار یا افکار تکرارشونده‌ای که آزاردهنده باشد و منجر به اضطراب شوند، به عنوان نشانه‌ های وسواس شناخته می‌شود. فرد مبتلا به وسواس فکری عملی، روی این دسته از افکار و رفتارهای خود کنترل ندارد و آن‌ها را به صورت ناخواسته انجام می‌دهد و در صورتی که جلوی این رفتارها را بگیرد، اضطرابش بیشتر می‌شود. برخی از مهم‌ترین نشانه‌ها و علائم OCD عبارتند از:

  • ترس از آلودگی و کثیفی
  • ترس از آسیب رساندن به خود یا دیگران
  • نظم وسواس‌گونه
  • افکار ناخواسته خشونت‌آمیز
  • اصرار به نظم و تقارن

البته توجه داشته باشید که این موارد تنها برخی از نشانه های وسواس فکری عملی هستند و در همه افراد مبتلا به OCD بروز پیدا نمی‌کند؛ یعنی ممکن است که فردی وسواس تمیزی و قرینگی داشته باشد، اما دچار افکار خشونت‌آمیز نباشد؛ همچنین وجود این نشانه‌ها به‌تنهایی به معنی ابتلا به OCD نیست؛ یعنی ممکن است که فرد کمی منظم‌تر باشد و دوست داشته باشد اتاقش همیشه مرتب باشد؛ چنین رفتاری را نمی‌توان به راحتی به وسواس فکری عملی ربط داد. برای تشخیص قطعی وسواس فکری عملی، لازم است که حتما از یک متخصص و روانشناس مشورت بگیرید.

انواع وسواس فکری عملی

همانطور که پیش‌تر گفتیم، وسواس فکری عملی انواع مختلفی دارد و در هر فردی ممکن است با یک نوع رفتار خاص خود را نشان دهد. در ادامه برخی از رایج‌ترین انواع اختلال وسواس فکری عملی را معرفی می‌کنیم:

وسواس تقارن و نظم

یکی از رایج‌ترین انواع وسواس فکری عملی، وسواس تقارن و نظم است. افراد مبتلا به این وسواس، دوست دارد که همیشه، همه چیز مرتب و درجای خود باشد. همچنین این دسته از افراد علاقه زیادی به قرینگی و چیدمان قرینه دارند و بسیاری از اتفاقات را جفتی می‌بینند. همچنین این دسته از افراد ممکن است این تصور را داشته باشند که در صورتی که چیزی را به شکل مد نظر نچینند، اتفاق بدی رخ خواهد داد و این موضوع آن‌ها را بسیار نگران می‌کند.

وسواس نظافت و تمیزی

وسواس نظافت نیز یکی از رایج‌ترین انواع وسواس است. در این نوع وسواس، فرد نگران آلودگی و میکروب داشتن محیط است و مدام در حال شستشو محیط و دستان خود است و احساس کثیف بودن می‌کند. این افراد تنها نوع خاصی از شستشو را می‌پذیرند و تنها در صورتی که مطابق با خواسته‌های خود شستشو را انجام دهند، احساس آرامش می‌کنند. معمولا افرادی که وسواس تمیزی دارند، در محیط‌های خارج از خانه خود احساس اضطراب و ناامنی می‌کنند. این موضوع می‌تواند به قدری شدید باشد که فرد حتی از خانه خود نیز خارج نشود.

وسواس داشتن افکار ممنوعه

این افراد به خاطر افکار مزاحم مکرر خود دچار مشکل هستند. این افکار می‌تواند افکار خشن یا جنسی درباره خود یا اطرافیان باشند. برخی از افرادی که وسواس افکار ممنوعه دارند، نگرانی مکرر نسبت به آسیب به خود یا دیگران دارند. این افکار به قدری می‌توانند شدید باشند که فرد برای جلوگیری از آسیب رساندن به خود یا دیگران، وسایلی مثل چاقو را از دسترس خود دور نگه دارد.

وسواس چک کردن

وسواس چک کردن، نوع دیگری از انواع وسواس فکری عملی است که در آن فرد نیاز دارد تا بارها چیزی را چک کند تا از آن مطمئن شود. به عنوان مثال، این افراد چندین بار شیر گاز را قبل از خروج منزل چک می‌کنند تا از خاموش بودن آن مطمئن شوند؛ اما در طول مسیر نیز نگران این موضوع هستند که نکند شیر گاز همچنان خاموش نشده باشد. همچنین گروه دیگری از افرادی که وسواس چک کردن دارند، ممکن است دائما در حال آزمایش دادن یا مراجعه به پزشک باشند تا خیال آن‌ها آسوده باشد که مریض نیستند و بیماری و مشکلی ندارند. در برخی از موارد نیز ممکن است که فرد برای اطمینان بیشتر، بی‌دلیل به چندین پزشک مختلف مراجعه کند.

مثال‌های بالا تنها چند نمونه معروف و مشهور اختلال وسواس فکری و عملی است که فرد می‌تواند تجربه کند. به جز این موارد، موارد بسیار زیاد دیگری نیز وجود دارند که مربوط به OCD است؛ در حالت کلی می‌توان گفت که اگر فکر یا عمل مکرری دارید که باعث آزار و اذیت شما می‌شود؛ اما تا زمانی که آن را انجام ندهید، آرام نمی‌گیرید، دچار وسواس فکری عملی شده‌اید و هرچه سریع‌تر برای درمان باید اقدام کنید.

افراد مبتلا به اختلال اضطراب، در موقعیت‌های خاص، دچار اضطراب و استرس فراوانی می‌شوند؛ به قدری که از حالت نرمال خود خارج شده و حتی ممکن است حمله پنیک به آن‌ها دست دهد. اختلال اضطراب تاثیر منفی زیادی روی سلامت روان و زندگی نرمال فرد دارد و می‌تواند باعث شود که شما موقعیت‌های بسیار مهمی را در زندگی خود از دست بدهید؛ از همین رو بسیار مهم است که به فکر درمان این اختلال باشید.

درمان اختلال وسواس

روش‌های بسیار زیادی برای درمان اختلال وسواس فکری عملی وجود دارد که می‌تواند به شما کمک بسیار زیادی کند. در ادامه برخی از روش‌های درمان اختلال وسواس فکری عملی یا OCD را معرفی می‌کنیم:

روان درمانی

یکی از بهترین و اولین روش‌هایی که برای درمان اختلال وسواس باید انجام دهید، مراجعه به یک مشاور و روانشناس ماهر در زمینه وسواس است. با شروع روند روان درمانی، درصد بسیاری از علائم OCD تحت کنترل فرد قرار می‌گیرد. همچنین ممکن است که روانشناس فرد را در موقعیت‌هایی که دچار این اختلال می‌شود قرار دهد تا به صورت عملی به او آموزش دهد که در چنین شرایطی چه رفتاری باید داشته باشد.

دارو درمانی

یکی دیگر از روش‌های درمان اختلال وسواس، دارو درمانی است. برخی از داروها به کنترل علائم و وسواس و کنترل اضطراب کمک بسیار زیادی می‌کنند. با مصرف این داروها می‌توانید وسواس خود را کنترل کنید. توجه داشته باشید که نوع و مقدار دارو‌یی که مصرف می‌کنید، لازم است که خیلی دقیق و کنترل‌شده انتخاب شود؛ از این رو، دارو درمانی حتما باید زیر نظر روانپزشک متخصص صورت بگیرد و در صورتی که روانشناس تشخیص دهد که شما نیاز جدی به دارو درمانی دارید، شما را به یک روانپزشک ماهر ارجاع می‌دهد.

نوروفیدبک

نورفیدبک

یکی از روش های درمان اختلال وسواس که این روزها مورد استقبال بسیاری از افراد و مشاوران قرار گرفته است، استفاده از روش نوروفیدبک برای درمان اختلال وسواس است. این روش درمانی هیچگونه عوارضی را برای فرد به همراه نخواهد داشت. در این روش سعی می‌شود که عملکرد آن قسمت از مغز را که باعث بروز اختلال وسواس شده است، دوباره اصلاح کنیم.

شما می‌توانید درمان نوروفیدبک را در مرکز نوروتراپی دارینه، زیر نظر بهترین متخصصان نوروتراپیست و همچنین با جدید‌ترین دستگاه‌ها و متدهای روز دنیا انجام دهید. 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *