تشخیص افسردگی با نقشه مغزی
نقشه مغزی، نوع جدیدی از تصویربرداری از مغز است که در آن فعالیت قسمتهای مختلف مغز نمایان میشود. قسمتهای مختلف مغز، پیامهای عصبی را به وسیله سیگنالهای الکترونیکی ارسال میکنند و ما میتوانیم به کمک دستگاه نقشه مغزی، این سیگنالها را اندازهگیری کنیم و با حالت نرمال مقایسه کنیم.
تحقیقات نشان داده است که فعالیت کمتر یا بیشتر از حد نرمال مغز، یعنی ارسال سیگنال بیشتر یا کمتر، میتواند باعث بروز اختلالات مختلف شود. به عنوان مثال، در مورد اختلال افسردگی، قسمتهایی از مغز فعالیت کمتری از خود نشان میدهند؛ از این رو، نوروتراپیست و روان درمانگر میتواند به کمک نقشه مغزی، اختلال افسردگی را تشخیص دهد.
تهیه نقشه مغزی یکی از اصلیترین روشهای تشخیص افسردگی است. معمولا پیش از آن که روان درمانگر یا نوروتراپیست، هرگونه اقدام درمانی برای درمان افسردگی انجام دهند، از بیمار یک نقشه مغزی تهیه میکنند تا متوجه شوند که کدام قسمت مغز فعالیت کمتری دارد و از این طریق بتوانند اختلال افسردگی را تشخیص دهند.
تشخیص افسردگی با نقشه مغزی یک کار کاملا تخصصی است و لازم است پس از آن نقشه مغزی زیر نظر نوروتراپیست و در یک کلینیک نوروتراپی تهیه شد، نوروتراپیست آن را به دقت بررسی کنید و بر اساس نقشه مغزی و مقایسه نقشه مغزی با جامعه نرمال، افسردگی را تشخیص دهد.
تشخیص افسردگی با نقشه مغزی یکی از اولین اقداماتی است که قبل از شروع درمان افسردگی باید انجام دهید. معمولا وقتی برای درمان افسردگی به روان درمانگر یا نوروتراپیست مراجعه میکنید، در مراحل ابتدایی درمانگر شما را به یک نوروتراپیست متخصص ارجاع میدهد تا نقشه مغزی تهیه کنید و بر اساس نقشه مغزی، تشخیص افسردگی دهد.
نقشه مغزی توسط یک دستگاه مخصوص تهیه میشود. برای اندازهگیری امواج الکترونیکی مغز الکترودهایی روی قسمتهای مختلف سر نصب میشود. سپس این الکترودها میزان امواج الکتریکی مغز را اندازهگیری کرده و با توجه به برنامه مشخصی که روی دستگاه نصب است، آن را آنالیز میکنند.
نقشه مغزی یک نقشه رنگی است که امواج مختلف را در قسمتهای مختلف سر نمایان میکند. اگر امواج حالت نرمال داشته باشند، به رنگ سبز روی نقشه مشخص میشود. در صورتی که فعالیت قسمتی از سر بیشتر باشد، آن قسمت به رنگ قرمز و در صورتی که فعالیت کمتر باشد، آن قسمت به رنگ آبی در میآید.
نوروتراپیست میتواند با کمک نقشه مغزی و توجه به فعالیت انواع امواج مغزی در قسمتهای مختلف، افسردگی را تشخیص دهد و مطابق با آن، برنامه درمانی مناسب را بچیدید. همچنین پس از شروع دوره درمان، برای آن که اثرگذاری درمان مشخص شود، ممکن است نوروتراپیست دوباره از سر شما نقشه مغزی تهیه کرده و آن را با نقشه گذشته مقایسه کند تا متوجه شود که درمان تا چه اندازه موفقیتآمیز بوده است.
در این نوشته از وبلاگ کلینیک نوروتراپی دارینه، بهترین مرکز نوروتراپی شمال تهران، میخواهیم درباره نقشه مغزی و تشخیص افسردگی از روی نقشه مغزی صحبت کنیم. مطالعه ادامه این نوشته را به شما پیشنهاد میکنیم.
کلینیک نوروتراپی دارینه، تخصصیترین و بهترین کلینیک نوروتراپی تهران، امکان تهیه نقشه مغزی با دقت بسیار بالا و با استفاده از جدیدترین دستگاهها را دارد. شما میتوانید نقشه مغزی را در کلینیک نوروتراپی دارینه تهیه کنید.
تفاوت مرکز ما با سایر کلینیکهای نوروتراپی در این است که در تمامی مراحل تهیه نقشه مغزی، از نصب الکترودها تا تسفیر نقشه مغزی، یک نوروتراپیست متخصص روی روند انجام کار نظارت کامل دارد و با این کار، نقشه مغزی به بهترین شکل و بسیار دقیق تهیه میشود. همچنین دستگاههایی که برای تهیه نقشه مغزی در کلینیک نوروتراپی دارینه استفاده میشود، از بهترین و جدیدترین دستگاهها بوده و نقشه مغزی را با دقت بالاتری رسم میکند. شما میتوانید از طریق لینک زیر، برای تهیه نقشه مغزی در کلینیک نوروتراپی دارینه اقدام کنید.
نقشه مغزی چیست؟
نقشه مغزی یا QEEG شکل پیشرفتهتر از نوار مغز است که به کمک آن میتوانیم فعالیت الکتریکی در قسمتهای مختلف سر را اندازهگیری و مشخص کنیم. سلولهای مغزی یا نرونها از طریق جریان الکتریکی با یکدیگر در ارتباطند. این جریان الکتریکی در سطح جمجمه قابل اندازهگیری است. در اصل، در تهیه نقشه مغزی، ما این امواج الکتریکی را در سطح جمجمه اندازهگیری میکنیم و سپس با کمک فرآیندهای ریاضی مخصوص، که عموما توسط نرمافزار انجام میشود، آن را به صورت یک نقشه دقیق درمیآوریم.
خروجی نهایی نقشه مغزی، تصاویر مطابق با شکل زیر میباشد که میزان فعالیت قسمتهای مختلف سر را به ما نمایش میدهند و با تفسیر این نقشه، میتوانیم اطلاعات مفیدی درباره وضعیت فرد بدست آوریم.
با کمک نقشه مغزی، افسردگی را تشخیص داده و برنامه درمانی دقیقی برای آن میچیند. نقشه مغزی به نوروتراپیست کمک میکند تا سیگنالهای مغزی که باعث بروز افسردگی شدهاند را تشخیص دهد و مطابق با آن، برنامه درمانی برای تنظیم دوباره سیگنالهای مغزی را بچیند.
نقشه مغزی چه کاربردی دارد؟
نقشه مغزی میزان کارکرد قسمتهای مختلف مغز را نمایش میدهد و به صورت یک خروجی رنگی به ما تحویل میدهد. اگر قسمتهای سر به رنگ سبز رنگ دیده شود، یعنی میزان امواج مغزی در آن قسمت به حالت نرمال است؛ اما اگر قسمتی به رنگ قرمز یا نارنجی باشد، به این معنی است که فعالیت آن قسمت بیشتر از حد نرمال است و اگر قسمتی به رنگ آبی باشد، به معنی فعالیت کمتر آن قسمت از سر است.
با کمک این تحلیلها، نوروتراپیست میتواند انواع اختلالات روان، از جمله افسردگی را تشخیص دهد. نقشه مغزی در تشخیص موارد زیر به ما کمک میکند:
- افسردگی
- اضطراب
- وسواس
- بیش فعالی
- اختلال یادگیری
نقشه مغزی یا QEEG، یکی از ابزارهای بسیار جدید برای بررسی عملکرد مغز است. به کمک این نقشه میتوانیم فعالیت الکتریکی قسمتهای مختلف مغز را اندازهگیری کنیم و بر اساس آن درباره نحوه عملکرد مغز تصمیمگیری کنیم.
تشخیص افسردگی با نقشه مغزی
با کمک نقشه مغزی میتوان افسردگی را تشخیص داد. نوروتراپیست با توجه نقشه مغزی و تصویر آن میتواند فعالیتهای قسمتهای مختلف سر را بررسی کند و آن را با جمعیت نرمال مقایسه کند. به عنوان مثال، اگر میزان امواج بتا در مغز کمتر اس حد نرمال باشد، نوروتراپیست میتواند تشخیص اختلال افسردگی را دهد یا اگر در قسمتی از مغز، موج گاما مقدار کمی داشته باشد، احتمالا فرد مبتلا به افسردگی است.
نوروتراپیست میتواند با بررسی دقیق و اندازهگیری موجهای مختلف در قسمتهای مختلف سر، تشخیص افسردگی با نقشه مغزی را انجام دهد. نکته بسیار مهمی که در مورد نقشه مغزی وجود دارد این است که حتما باید زیر نظر یک نوروتراپیست متخصص بررسی شود؛ پس، پس از آن که نقشه مغزی را تهیه کردید، حتما آن را به یک نوروتراپیست متخصص نشان دهید تا او بتواند به دقت نقشه مغزی را بررسی کند.
امواج مغزی با استفاده از حسگرهایی که روی پوست سر گذاشته میشوند، شناسایی میشوند. هر یک از امواج مغزی مسئول کنترل و اثرگذاری بخشی از عملکردهای ذهنی، هیجانی و رفتاری انسان هستند.