تفاوت نوار مغزی با نقشه مغزی چیست؟

نقشه مغزی

تفاوت نوار مغزی با نقشه مغزی چیست؟

نوار مغزی و نقشه مغزی دو ابزار بسیار کارآمد پزشکی هستند که به تشخیص و درمان بسیاری از بیماری‌ها و اختلالات روان کمک می‌کنند؛ اگرچه هم نوار مغزی و هم نقشه مغزی، هر دو اطلاعات مفیدی درباره عملکرد مغز به ما می‌دهند، اما این دو کاملا با یکدیگر متفاوت بوده و برای اهداف خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بسیاری از افراد تفاوت نوار مغزی و نقشه مغزی را نمی‌دانند و تصور می‌کنند که هر دوی این‌ها به یک شکل بوده و مثل هم عمل می‌کنند؛ اما نقشه مغزی و نوار مغزی با یکدیگر متفاوتند و با اهداف گوناگونی تهیه می‌شود.

نوار مغزی شبیه خط‌ها و طول موج‌های مختلف روی کاغذ است که توسط پزشک تفسیر می‌شود و عموما برای تشخیص بیماری‌های مربوط به مغز و اشکالات مغزی تهیه می‌شود؛ با این حال، نقشه مغزی شامل تصاویری رنگی از سر است که هر قسمت از سر را به یک رنگ نمایش می‌دهد و بیانگر میزان فعالیت مغز در هر قسمت و مقدار سیگنال تولید شده توسط مغز است.

برای تهیه نوار مغزی باید به پزشک متخصص اعصاب و روان مراجعه کنید؛‌ در صورتی که نقشه مغزی در کلینیک نوروتراپی و زیر نظر یک نوروتراپیست حرفه‌ای تهیه می‌شود و سپس به یک درمانگر ارجاع داده می‌شود تا تشخیص و برنامه درمانی لازم را مطابق با آن بچیند.

علاوه بر موارد نام برده شده در این قسمت، باید گفت که تفاوت نوار مغزی و نقشه مغزی در هدفی است که دنبال می‌کنند. در نوار مغزی ما تنها سیگنال‌ها و طول موج‌های مغزی را ثبت می‌کنیم؛ در صورتی که هنگام تهیه نقشه مغزی، پس از ثبت سیگنال‌ها و طول موج‌ها، توسط یکسری محاسبات ریاضی، این اطلاعات تفسیر شده و با جمعیت نرمال مقایسه شده و نتیجه آن به صورت یک تصویر رنگی در می‌آید.

در این نوشته از وبلاگ مرکز نورتراپی دارینه، بهترین مرکز نوروتراپی غرب تهران، می‌خواهیم درباره تفاوت نوار مغزی و نقشه مغزی صحبت کنیم و کاربردهای هر کدام را به دقت بررسی کنیم و برای همیشه به این اشتباه رایج و متداول که نوار مغزی و نقشه مغزی را یکسان می‌دانند، پایان دهیم. پیشنهاد می‌کنیم در ادامه این نوشته جذاب و آموزنده با ما همراه باشید.

نقشه مغزی به تشخیص بسیاری از اختلالات روان کمک می‌کند. معمولا پیش از آن که روان درمانگر یا نوروتراپیست بخواهد برنامه درمانی مشخصی را تدوین کند، از بیمار یک نقشه مغزی می‌گیرد تا نوع دقیق و میزان اختلال مورد نظر را به وسیله نقشه مغزی تشخیص دهد. برای تهیه نقشه مغزی لازم است که به کلینیک‌های نوروتراپی مراجعه کنید. توصیه ما به شما این است که به سراغ کلینیک‌هایی بروید که در طول مدت تهیه نقشه مغزی، نوروتراپیست متخصص نیز روی فرآیند تهیه نقشه مغزی نظارت داشته باشد. اگر به دنبال تهیه نقشه مغزی دقیق و باکیفیتی هستید، ما به شما کلینیک نوروتراپی دارینه، بهترین مرکز نوروتراپی غرب تهران، را توصیه می‌کنیم.

نقشه مغزی چیست؟

سلول‌های مغزی یا نرون‌ها، از طریق جریان الکتریکی با یکدیگر در ارتباط هستند. این جریان الکتریکی، به وسیله دستگاه‌های مخصوصی از سطح سر قابل اندازه‌گیری است. در نقشه مغزی، ما با کمک الکترودهایی که روی قسمت‌های مختلف سر نصب می‌کنیم، این جریان‌های الکتریکی را به دقت اندازه‌گیری می‌کنیم و سپس آن را به دستگاه ارسال می‌کنیم. در دستگاه، با استفاده از عملیات‌های ریاضی مختلف، این جریان الکتریکی سطح مغز با دقت تحلیل و بررسی می‌شود و در نهایت، با جامعه نرمال مقایسه می‌شود و به صورت یک تصویر رنگی، به نام نقشه مغزی، خارج می‌شود.

در این تصویر رنگی، قسمت‌های مختلف سر با رنگ‌های مختلف نمایش داده می‌شود. در صورتی که رنگ سبز را مشاهده کنیم، به این معنی است که فعالیت این قسمت از سر کاملا طبیعی بوده و مشکلی وجود ندارد؛ اما اگر قسمت‌هایی به رنگ قرمز یا نارنجی باشند، به این معنی است که در این قسمت از سر، فعالیت نورون‌های مغزی بیشتر از حد نرمال بوده و در صورتی که قسمتی از نقشه مغزی به رنگ آبی باشد، این معنی را می‌دهد که در این قسمت از سر، فعالیت بسیار کم‌تر از حد نرمال است.

نوروتراپیست با تفسیر این اطلاعات و مشاهده نقشه مغزی، می‌تواند به وجود و بروز انواع اختلالات روان پی ببرد و مطابق با نقشه مغزی، برنامه درمانی مشخصی را برای فرد تدوین کند. امروه نقشه مغزی برای تشخیص بسیاری از اختلالات روان مثل افسردگی، اضطراب، بیش‌فعالی و … به نوروتراپیست کمک می‌کند.

تهیه نقشه مغزی یکی از اصلی‌ترین روش‌های تشخیص افسردگی است. معمولا پیش از آن که روان درمانگر یا نوروتراپیست، هرگونه اقدام درمانی برای درمان افسردگی انجام دهند، از بیمار یک نقشه مغزی تهیه می‌کنند تا متوجه شوند که کدام قسمت مغز فعالیت کمتری دارد و از این طریق بتوانند اختلال افسردگی را تشخیص دهند.

نوار مغزی چیست؟

نوار مغزی تستی است که توسط پزشک متخصص اعصاب و روان تهیه می‌شود. در این تست، فعالیت الکتریکی نورون‌های مغز به وسیله حسگرهایی که روی سطح سر قرار می‌گیرند، اندازه‌گیری می‌شو و اطلاعات ثبت شده، به صورت نمودار روی کاغذ چاپ می‌شوند. پزشک می‌تواند با تفسر اطلاعات نوار مغزی، پی به وضعیت مغز فرد ببرد. اطلاعات مربوط به نوار مغزی، به صورت خام بوده و با حالت طول موج، روی کاغذ چاپ می‌شوند و هیچگونه محاسابات ریاضی یا مقایسه با جامعه نرمال روی این اطلاعات پیاده‌سازی نمی‌شود.

تفاوت نوار مغزی و نقشه مغزی

نوار مغزی و نقشه مغزی تفاوت‌های بسیار زیادی با یکدیگر دارند و اهداف گوناگونی را دنبال می‌کنند. از جمله تفاوت‌ نوار مغزی و نقشه مغزی عبارتند از:

  • نوار مغزی به صورت طول موج‌های مغز و اطلاعات خام است؛ در صورتی که اطلاعات نقشه مغزی به صورت تصاویر رنگی است که با جامعه نرمال مقایسه شده است.
  • نوار مغزی برای بررسی مشکلات مغزی و عملکرد مغز تهیه می‌شود؛‌ در صورتی که نقشه مغزی به تشخیص اختلالات و بیماری‌های روان کمک می‌کند.
  • نوار مغزی توسط پزشک متخصص اعصاب و روان تهیه و تفسیر می‌شود؛‌ در صورتی که برای تهیه نقشه مغزی باید به کلینیک نوروتراپی مراجعه کنید و این کار را زیر نظر یک نوروتراپیست انجام دهید.

نقشه مغزی کمک بسیار زیادی به تشخیص دقیق‌تر انواع اختلالات روان و مشکلات روحی و روانی می‌کند. به کمک این نقشه می‌توانیم متوجه شویم که کدام قسمت از مغز فعالیت کم‌تر یا بیش‌تری دارد و با توجه به آن و مقایسه وضعیت امواج مغزی فرد با جمعیت نرمال همان سن و همان جنس، پی به نحوه کارکرد مغز ببریم. همچنین در درمان نوروفیدبک با مقایسه نقشه مغزی در مراحل مختلف درمان می‌توانیم روند درمان و اثرگذاری نوروتراپی را بررسی کنیم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *