درمان و ترک اعتیاد با نوروفیدبک
یکی از مشکلاتی که جوامع بشری با آن دست و پنجه نرم میکنند، اعتیاد است. اعتیاد انواع مختلفی دارد، از مصرف مواد مخدر گرفته تا مشروبات الکلی و رفتارهای روانی ناهنجار به صورت افراطی. اعتیاد یک بیماری مزمن و قابل درمان میباشد که در اثر تعامل پیچیده مغز، ژنتیک، محیط و تجربیات شخصی هر فرد شکل میگیرد و سبب میشود که رفتار و عملکرد او تغییر پیدا کند. این بیماری عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار میدهد و سبب مختل شدن کارایی مغز میشود. پس فرد باید به دنبال درمانهایی باشد که بتواند عملکرد مغز را بهبود ببخشد. معمولا افراد مبتلا به اعتیاد مشکل خود را انکار کرده و تمایلی به درمان ندارند. در صورتیکه تمایل و همکاری شخص در طول دوره درمان، یکی از مهمترین عواملی است که به درمان اعتیاد کمک میکند. نوروفیدبک روشی است برای کنترل، تغییر و اصلاح امواج مغزی در جهت رسیدن به کاهش علائم بیماری و افزایش سطح سلامت جسمانی و روانی فرد. روش نوروفیدبک، یکی از روشهای مطلوب و جدید برای درمان اعتیاد است. نتایج مطالعات حاکی از آن است که فعالیت امواج آلفا، بتا و دلتا در مغز افراد مبتلا با اعتیاد دچار مشکل شده است. مغز این افراد با برانگیختگی و تحریک بیش از حد مواجه است و اغلب بین این دو حالت در نوسان است. نوروفیدبک میتواند برای درمان و ترک اعتیاد، به روشی که مواد مخدر عمل میکنند، استفاده شود. نوروفیدبک، اثری مشابه مواد مخدر( ولی به میزان کمتر) در مغز افراد تولید میکند که تسکین بخش است و هیچ گونه عوارض جانبی و عواقب منفی ندارد. در روش درمان و ترک اعتیاد با نوروفیدبک، نوروتراپیست با استفاده از نقشه مغزی، امواج مغزی فرد مبتلا به اعتیاد را بررسی میکند. مغز با آگاهی از وضعیت مختلف امواج مغزی، در واقع از وضعیت عملکرد خود آگاه میشود؛ سپس سعی میکند تا هر موج را به اندازه مطلوب خود برساند و اینگونه مغز، عملکرد خود را اصلاح میکند و به درمان فرد کمک میکند. بعد ازدرمان با نوروفیدبک، یک حس خوشایند و آرامش عمیق به فرد دست می دهد که مشابه اثر مواد مخدر است؛ در حالیکه هیچ گونه عوارض جانبی برای فرد ندارد و وسوسه و تحریک فرد را برای مصرف دوباره کاهش میدهد. همین امر باعث میشود فرد مبتلا به اعتیاد با اشتیاق جلسات درمانی را ادامه دهد.
اعتیاد و انواع آن
اعتیاد یعنی وابستگی به مصرف یک ماده و یا انجام یک رفتار خاص، به نحوی که توقف مصرف و یا ترک رفتار منجر به بروز مشکلات جسمی و روانی برای فرد میشود. اعتیاد در واقع یک نوع بیماری است که به صورت وابستگی خود را نشان میدهد. بنابراین باید هر چه سریعتر نسبت به ترک و درمان اعتیاد اقدام شود. بیماری اعتیاد با گذشت زمان وخیمتر میشود و هرگز بهتر نمیشود. افراد مبتلا به اعتیاد به دلیل مصرف مواد مختلف و یا دلایل روحی و روانی نمیتوانند کارهای خود را کنترل کنند یا انجام دهند. این افراد حتی ممکن است از آسیب هایی که به خود میزنند آگاه باشند، اما به دلیل وابستگی زیاد نمیتوانند این رفتارها را کنار بگذارند. اعتیاد، روح و جسم فرد را درگیر میکند و زندگی و روابط اجتماعی و خانوادگی فرد را در دراز مدت دچار آسیبهای جدی میکند. اعتیاد به دو دسته تقسیم میشود:
اعتیاد به مواد مخدر و اعتیاد رفتاری
اعتیاد به مواد مخدر
در این نوع اعتیاد، فرد به مواد مختلفی مثل تریاک، شیشه، کراک، هروئین، الکل، حشیش و ….. به مرور زمان و با مصرف مداوم اعتیاد پیدا میکند. مواد مخدر اثر سوئی روی فعالیتهای مغزی دارند؛ به خصوص اگر در مدت زمان طولانی مورد مصرف قرار گرفته باشند. همچنین نوع ماده مخدر مصرفی روی میزان تخریب سلولهای مغزی یا فعالیتهای مغز موثر است. اعتیاد به مواد مخدر موجب بروز اختلالات روانی و مغزی نیز در فرد میشود که او را هر چه بیشتر به سمت مصرف مواد مخدر میکشاند.
اعتیاد رفتاری
اعتیاد فقط محدود به ماده مخدر نمیشود، بلکه اعتیاد به یک کار، مانند قمار کرن، غذا خوردن بیش از حد، بازییهای کامپیوتری،استفاده زیاد از اینترنت و … نیز گفته میشود. در این نوع اعتیاد ماده ای مصرف نمیشود، اما فرایندی مشابه اعتیاد به مواد در مغز رخ میدهد و فعالیتهای طبیعی مغزدچار مشکل میشود. این نوع اعتیاد در نوجوانان بیشتر است و باعث افت تحصیلی در آنها میشود. در واقع افراد برای ارضای احساس لذت درونی، رفتارهایی را انجام میدهند که به مرور حالت بیمارگونه و آسیبزا پیدا میکنند. افرادی که به اعتیاد رفتاری مبتلا هستند، نمیتوانند بدون کمک بیرونی آن را ترک کنند. وسواس گونه، آن رفتار را بدون در نظر گرفتن پیامدهایش، بارها و بارها تکرار میکنند. این نوع اعتیاد نیز در مغز فرد مبتلا اختلال ایجاد میکند.
ترک اعتیاد
ترک اعتیاد یکی از پیچیده ترین فرایندهایی است که طی آن فرد معتاد وابستگی خود به مواد مخدر را محدود و یا به طور کل قطع میکند. ترک اعتیاد از سوی افراد بدون داشتن اطلاعات کافی ممکن است سلامت آنها را به خطر بیندازد و به جای کمک به افراد سبب بیماریهای جسمی و روحی شدید بین افراد مبتلا به اعتیاد شود.
نوروفیدبک
نوروفیدبک روشی است که میتواند به مغز توسط خودش آموزش بدهد. مغز ذاتا تمایل دارد که نقاط ضعف و ویژگیهای منفی خود را بهبود بخشد و بنابراین با دادن تمریناتی مستعد دریافت آنها و در نتیجه اعمال تغییرات خواهد بود. نوروفیدبک به مغز آموزش میدهد که چگونه به فعالیت طبیعی خود بازگردد. این روش با اطلاعاتی که از امواج مغزی ارائه میدهد، به مغز کمک میکند تا فعالیتها و کارکردهای خود را به شکل مطلوبی تنظیم و کنترل نماید و پس از گذشت جلسات درمانی اختلال خود را کنار بگذارد. نوروفیدبک، نقاطی از مغز بیمار که کم تحرک است را تحریک میکند و قسمتهایی از مغز که آسیب دیده است را به سمت نرمال شدن پیش میبرد. این روش، کل سیستم عصبی شخص را متعادل میکند.
درمان و ترک اعتیاد با نوروفیدبک
اغلب مبتلایان به اعتیاد معمولا مشکلاتی در کارکرد مغزشان دارند که اگر این مشکلات اصلاح نگردد، ولع مصرف آنها از بین نمیرود. مغز فرد مبتلا به اعتیاد، دچار نوسان تحریک پذیری است. یعنی یا به شدت تحریک میشود و در فرد علائمی مثل اضطراب، تکانشگری و یا به طور کلی ناراحتی ایجاد میکند؛ در نتیجه فرد به دنبال دارو و یا الگوی رفتاری میگردد تا او را آرام کند؛ و یا خیلی کم تحرک میشود و با علائمی چون افسردگی، سطح انرژی پایین و احساس نا امیدی در کشمکش است؛ بنابراین به داروها و یا رفتار نابهنجار روانی روی میآورد که در او ایجاد سرزندگی و نشاط کند. نوروفیدبک با تشویق مغز برای ایجاد امواج مغزی بالاتر منجر به افزایش تمرکز، بالا رفتن خلق و خو، افزایش انگیزه و افزایش سطح انرژی فرد مبتلا به اعتیاد میشود. این روش سعی میکند نوسان بین تحریک پذیری بالا و تحریک پذیری پایین را به تعادل برساند و با تنظیم فعالیت امواج مغزی، میل به مصرف ماده مخدر یا انجام رفتار نابهنجار روانی را کاهش دهد.
اساس کار نوروفیدبک بر روی امواج مغزی است. وقتی که در فعالیتهای مغز اختلالی به وجود میآید، دامنه و تعداد امواج تولیدی مغز تغییر مییابد و الگوهای متفاوتی پیدا میکند. در ارتباط با افراد مبتلا به اعتیاد، نقشه مغزی نشان میدهد که نوعی آسیب و عدم کارکرد بهنجار در عملکرد مغزی این افراد وجود دارد. مغز این افراد در زمینه فعالیت امواج آلفا، بتا و دلتا دچار مشکل بوده و همین پایه بسیاری از حالات روانی نا متعادل آنها، عوارض ایجاد شده و ولع مصرف در آنها است. این نابهنجاریها میتوانند باعث بسیاری از مشکلات مختلفی اعم از اعتیاد، اضطراب، افسردگی، مشکلات شناختی و تمایل به ادامه مصرف در آنها باشد.
هر موج مغزی وظیفه خاصی دارد و در جهت عملکرد بهترذهن کمک میکند. در واقع، اگر یکی از امواج مغزی ما از میزان نرمال خودش در نقاط مختلف مغز بیش از حد یا کمتر از حد مناسب فعالیت نمایند، میتواند باعث بروز مشکل شود.شناخت امواج مغزی و وظایف آنها، میتواند تاثیر بسیار مثبتی در عملکرد مغز داشته باشد.
نوروفیدبک چگونه به درمان و ترک اعتیاد کمک میکند؟
نوروفیدبک یکی از بهترین روشهای درمانی برای افراد مبتلا به اعتیاد است. در طی جلسات درمان و ترک اعتیاد با نوروفیدبک، به تدریج کارکرد مغز اصلاح میشود و میزان وابستگی به مواد و اعتیاد رفتاری کم میشود. در درمان و ترک اعتیاد با نوروفیدبک، مغز با بازخوردهایی که از بدن فرد میگیرد؛ سعی میکند کارکردهای مختلف جسمی و روانی او را تنظیم و کنترل کند. در این روش سیستم عصبی و مغزی، شخص را وادار به ادامه روند درمان میکند، زیرا تمایل به دریافت پاداش را برای مغز فعال میکند. افراد مبتلا به اعتیاد برای اینکه نتیجه مطلوب را از درمان با نوروفیدبک دریافت کنند، باید حتما جلسات درمان را کامل کنند؛ زیرا اگر فرد همکاری نکند و برای درمان هیچ میل و رغبتی نداشته باشد، به یک نتیجه مطلوب و پایدار نمیرسد. رها کردن جلسات در میانه راه، منجر به بازگشت میل به مصرف مواد و انجام رفتارهای روانی نابهنجار میشود. زیرا مغز هنوز به طور کامل توجیه نشده و به حالت طبیعی خود برنگشته است. شرکت مداوم و مرتب در جلسات درمانی نوروفیدبک هم به کاهش علائم اعتیاد کمک میکند و هم برعملکرد کلی سیستم عصبی فرد تاثیر مثبت میگذارد.
مزایای استفاده از نوروفیدبک برای درمان و ترک اعتیاد
• عملکرد مختل شده سیستم عصبی را دوباره به کار میاندازد و تقویت میکند.
• خواب، فشار خون و ضربان قلب افراد را تنظیم میکند.
• وسوسه و ولع فرد را کم میکند و در طولانی مدت احتمال عود و برگشت بیماری را کاهش میدهد.
• مغز مسیرهای عصبی مسدود شده و ضعیف شده را بازسازی و تقویت میکند.
• ایمن و بدون درد است و اشتیاق افراد مبتلا به اعتیاد را برای درمان بیشتر میکند.
• هیچ گونه عوارضی ندارد و به بهبود عملکرد سایر سیستمهای عصبی نیز کمک میکند.
• اثر لذت مشابه با ماده مخدر، البته در مقیاس کمتر و بدون هرگونه عوارض جانبی در فرد ایجاد میکند.
• باعث از بین رفتن عادت وابستگی به مواد شده و تغییرات مثبتی در خلق و خوی افراد ایجاد میکند.
• کمک میکند تا افراد مبتلا به اعتیاد بتوانند راحتتر و با مشکلات کمتری اعتیاد خود را کنار بگذارند.
• در جلوگیری از بازگشت مجدد اعتیاد و عملکرد کلی فرد تاثیر مثبت میگذارد.
مسئله مهم در مورد اعتیاد این است که پیامدهای آن علاوهبر خود فرد، خانواده وی و افراد دیگر اجتماع را درگیر میکند و در معرض خطر قرار میدهد؛ به همین دلیل درمان آن اهمیت ویژهای پیدا میکند. با پیگیری صحیح و به موقع روش درمانی نوروفیدبک، آرامشی عمیق و دائمی در فرد ایجاد میشود و باعث میشود فرد در مدت زمان طولانی در برابرمصرف مواد مقاومت کند. اگر شما در اطرافیان و دوستان و نزدیکان خود افرادی را میشناسید که مبتلا به اعتیاد هستند؛ کلینیک نوروتراپی دارینه را به آنها معرفی کنید. زیرا یکی از بهترین مراکز درمانی است که زیر نظر ماهرترین نوروترپیست ها و با استفاده از بروزترین دستگاهها آماده کمک و درمان افراد مبتلا به اعتیاد بدون عوارض جانبی است.