اختلال نقص توجه و بیش فعالی بزرگسالان و درمان آن با نوروتراپی

اختلال نقص توجه و بیش فعالی بزرگسالان و درمان آن با نوروتراپی

نقص‌توجه و بیش‌فعالی بزرگسالان
نقص‌توجه و بیش‌فعالی بزرگسالان

علائم نقص توجه و بیش فعالی در بزرگسالان اغلب از همان دوران کودکی شروع می‌شود و تا بزرگسالی ادامه پیدا می‌‌کند. در برخی موارد  نقص توجه و بیش فعالی تا زمانی که فرد هنوز کودک است تشخیص داده می‌شود. علائم نقص توجه و بیش فعالی بزرگسالان ممکن است مانند علائم نقص توجه و بیش فعالی کودکان نباشد. البته درمان نقص توجه و بیش فعالی بزرگسالان مشابه با درمان نقص توجه و بیش فعالی در دوران کودکی است. این اختلال 4 درصد از بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اکثر بزرگسالان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی، با علائمی همراه هستند که منبع مشکلات خود را نمی‌شناسند و از این اختلال رنج می‌برند. اغلب هنگام سخنرانی و مواردی از این قبیل قادر به شنیدن مستقیم گفته‌های شفاهی نیستند. درماموریت‌های کاری ناتوان هستند. بی‌قراری و احساسات ذهنی، یا خود خوری را تجربه می‌کنند. بسیار پرحرف هستند و سوالات را قبل از تمام شدن جواب می‌دهند و در منتظر ماندن مشکل دارند. غالبا این افراد دچار سرخوردگی می‌شوند و احساس طرد شدگی آنها بالا است چون یا چیزی را فراموش می‌کنند و یا وسط حرف دیگران می‌پرند. افراد کمی درمان مناسب این اختلال را دریافت می‌کنند.

 

علائم نقص توجه و بیش فعالی در بزرگسالان اغلب از همان دوران کودکی شروع می‌شود و تا بزرگسالی ادامه پیدا می‌‌کند. وش نوروفیدبک، به عنوان یک روش درمانی برای کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی کمک می‌کند تا مغز این افراد خودش را تنظیم کند و نارسایی‌های عملکردی خود را برطرف کند.

اختلال نقص توجه و بیش فعالی در بزرگسالان چیست؟

اختلال نقص توجه و بیش فعالی در بزرگسالان، یکی از انواع اختلالات روانی عصبی است که با سه ویژگی اصلی یعنی نارسایی توجه، بیش فعالی و تکانشگری توصیف می‌شود. این اختلال در دو حالت بروز می‌کند. یک نوع این اختلال نوع درمان نشده است که از دوران کودکی به بزرگسالی فرد کشیده می‌شود، یعنی فرد قبلا مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی کودکی بوده است.  تقریباً 6 تا 7 درصد افراد درگیر هستند. نوع دوم این اختلال در بزرگسالی بروز می‌کند که حدوداً 4 درصد افراد ممکن است به آن مبتلا باشند. اختلال نقص توجه و بیش فعالی بزرگسالان، در ابعاد مختلفی از زندگی فرد مثل زندگی شخصی، تعاملات اجتماعی و زندگی حرفه ای پیامدهای نامناسب و جدی را ایجاد می‌کند.
بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه در برنامه‌ریزی، تکمیل و به پایان رساندن تکالیف، انجام دادن به موقع وظایف کاری، گوش دادن به صحبت های دیگران، حفظ توجه هنگام خواندن، تصمیم‌گیری همراه با تفکر مشکل دارند. ویژگی‌های دیگر مبتلایان به این اختلال، ناپایداری عاطفی، عصبانیت‌های ناگهانی و شدید، پاسخ‌های هیجانی شدید، آشفتگی در انجام کارها، بی‌ثباتی در روابط بین فردی و سوء مصرف الکل می‌باشد. این افراد در کار کردن به طور مستقل، انجام وظایف شغلی، به اتمام رساندن و تکمیل تکالیف مشکل دارند. بزرگسالانی که دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی هستند، اعتماد به نفس خوبی برای انجام کارها ندارند و ممکن است مسئولیت‌هایشان را نیمه تمام رها کنند. بسیاری از آنها تمایل زیادی به انجام رفتارهای خطرناک نشان می‌دهند که می‌تواند بسیار آسیب‌زا باشد.

علت یابی اختلال نقص توجه و بیش فعالی در بزرگسالان

یکی از نظریه‌های نسبتاً نوین به اختلال نقص توجه و بیش فعالی در بزرگسالان، توجه به عوامل عصب شناختی می باشد. در این نظریه، دستگاه عصبی عامل مهم و اساسی در به وجود آمدن و تحول این اختلال می باشد و نتایج پژوهش ها نشان داده است که نواحی مختلف مغز افراد مبتلا به این اختلال، الگوهای نابهنجاری را نشان می‌دهد. بررسی‌ نقشه‌های مغری نشان داده است که بزرگسالان با اختلال نقص توجه و بیش فعالی، در مخچه و قطعه پیشانی که در برنامه ریزی، سازماندهی، تصمیم‌گیری، ادراک زمان، حافظه، بازداری و تفکر دخیل هستند، دارای مشکلات اساسی می باشد. بررسی‌های سوخت و ساز بدن این افراد نیز نشان داده است که بزرگسالان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی، تفاوت های متمایزی در شیمی عصبی مغز خود با سایر افراد دارند.

نقص توجه و بیش فعالی بزرگسالان

علائم بیش فعالی و نقص توجه در بزرگسالان

• عدم تمرکز
عدم تمرکز باعث می‌شود که به راحتی حواس افراد پرت شود و گوش دادن به دیگران برایشان سخت باشد. جزئیات را فراموش می‌کنند و تکمیل وظایف برایشان غیر ممکن است.
• تمرکز بیش از حد
بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه می‌توانند چنان درگیر موضوعی شوند که از هر چیز دیگری که در اطرافشان است بی اطلاع باشند. تمرکز بیش از حد باعث می‌شود که به راحتی زمان را از دست داده و از اطرافیان غافل شوند. این موضوع می‌تواند منجر به سوء تفاهم در روابط بین فردی افراد شود.
• بی نظمی
بزرگسالانی که اختلال نقص توجه و بیش فعالی دارند، تجربه های چالش برانگیز بیشتری در زندگی دارند. نمی‌توانند همه چیز را در جای مناسب خود قرار دهند، مدیریت مهارت های سازمانی برای آنها دشوار است. آنها نمی‌توانند کارهایشان را اولویت بندی و پیگری کنند.
• نگرانی های مربوط به مدیریت زمان
بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه اغلب به سختی می‌توانند وقت خود را مدیریت کنند، وظایفشان را نادیده می‌گیرند، به همه جا دیر می رسند و به تأخیر کردن معروف شدند. به تعویق انداختن کارها برایشان به نوعی عادت تبدیل شده است.
• فراموشی
فراموشی ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. مخصوصاً وقتی دغدغه های خاصی داشته باشند. اما برای بزرگسالان مبتلا به بیش فعالی و نقص توجه، فراموشی خیلی بیشتر اتفاق می‌افتد؛ و شامل فراموشی منظم برای قرار دادن چیزی در محل خود یا تاریخ های مهمی باشند که معمولاً هیچکس آنها را فراموش نمی‌کند. در نتیجه فراموشی می‌تواند بر مشاغل و روابط افراد تاثیر منفی بگذارد.
• تکانشگری
بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه، صحبت دیگران را قطع می‌کنند، برخورد های تندی با افراد مختلف دارند و در انجام وظایف خود عجله می‌کنند. آنها به عواقب حرف‌هایشان توجهی نمی‌کنند و خریدهای غیرضروری و هیجانی انجام می‌دهند.
• نگرانی‌های عاطفی
بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه، دائماً احساساتشان در جریان است، به راحتی خسته می‌شوند و نمی‌توانند احساساتشان را کنترل کنند‌. ناامیدی های کوچک برای آنها غیر قابل تحمل به نظر می رسد؛ یا دچار افسردگی و تغییر روحیه می‌شوند.‌ این نگرانی های عاطفی، روی روابط شخصی و شغلی آنها تاثیر نامطلوب می‌گذارد.
• تصویر منفی از خود
اگر چه ممکن است بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه در همه کارها پر انرژی به نظر برسند، ولی گاهی هم ممکن است شدیدا احساس بی‌انگیزگی کنند. این نگرانی در بزرگسالان بیشتر مربوط به مشکلات کاری و روابط بین فردی است.
• بی‌قراری و اضطراب
بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه همواره احساس می‌کنند که نگران چیزی هستند، اضطراب شان قطع نمی‌شود و ذهن آنها بیشتر تمایل به تکرار وقایع نگران‌کننده دارد. با دستهایشان ور می‌روند و یا نمی‌توانند سر جایشان بنشینند و در موقعیت هایی که مستلزم نشستن است، صندلی خود را ترک می‌کنند.
• خستگی
خستگی و حالاتی از افسردگی برای بسیاری از بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه نگران‌کننده است و از علائم بیش فعالی و نقص توجه بزرگسالان محسوب می‌شود.
• نگرانی‌های مربوط به سلامت جسمانی
یکی دیگر از علائم اختلال بیش فعالی و نقص توجه بزرگسالان، بی‌توجهی نسبت به سلامت جسمی ایشان است. این افراد یک رژیم غذایی نامتعادل دارند؛ به سمت ورزش گرایشی ندارند و اغلب داروهایی را بدون نسخه پزشک مصرف می‌کنند و یا داروهایی را که پزشک برای آنها تجویز کرده را مصرف نمی‌کنند.
این علائم باید حداقل به مدت ۶ ماه ادامه داشته باشند تا اختلال بیش فعالی و نقص توجه برای بزرگسالان تشخیص داده شود. همچنین علائم باید در بزرگسالان منجر به اختلال اجتماعی، تحصیلی و یا اختلال در روابط و عملکردهای شغلی آنها بشود. به عبارت دیگر، وجود این علائم با توانایی فرد برای انجام کارهای روزانه تداخل پیدا می‌کند و مشکل ساز می شود. همچنین علائم بیش فعالی و نقص توجه در بزرگسالان نباید فقط مختص یک محیط خاص مثلاً خانه یا محل کار باشند و باید در همه جا و در شرایط مختلف وجود داشته باشد.

نقص توجه و بیش فعالی بزرگسالان
نقص توجه و بیش فعالی بزرگسالان

درمان اختلال بیش فعالی و نقص توجه بزرگسالان

دارو درمانی

دارو برای بیشتر مبتلایان به اختلال بیش فعالی و نقص توجه تجویز می‌شود و برخی از علائم آن را بهبود می بخشد. اما دارو به تنهایی نمی‌تواند علائم اختلال نقص توجه و بیش فعالی را از بین ببرد. زیرا افراد مختلف پاسخ‌های متفاوتی به داروها می‌دهند. دارو درمانی ممکن است برای برخی موثر باشد و برای برخی دیگر تأثیر چندانی نداشته باشد. همچنین داروها دارای عوارض جانبی هستند و نمی‌توانند بیش‌فعالی را برای همیشه درمان کنند بلکه باید در کنار روش های دیگر مورد استفاده قرار بگیرند.

درمان شناختی رفتاری

این روش درمانی بیشتر در ترکیب با دارو درمانی استفاده می‌شود. این نوع درمان، نوعی روان درمانی کوتاه مدت و هدفمند است که هدف آن تغییر الگوهای منفی تفکر و تغییر روشی است که بیمار نسبت به خودش احساس می‌کند. در این روش درمانگر رفتارهای نامعمول را مشخص می‌کند و راهکارهایی را برای تغییر آنها انجام می دهد.
این روش ها علیرغم شیوع، خیلی اثربخش نیستند و البته اثرات آنها هم پایدار نیست.

نوروتراپی

یکی از مشکلات اساسی در درمان اختلال بیش فعالی و نقص توجه بزرگسالان، اثرات کوتاه مدت روش‌های درمانی می باشد. بنابراین استفاده از روش هایی با ماندگاری درمانی بالاتر می‌تواند کمک بسیار مهمی در کنترل رفتار، در زمان طولانی مدت داشته باشد.
یکی از روش‌های نسبتا نوین که در کنار سایر روش‌های درمانی وجود دارد، روش نوروتراپی است که یک روش غیر تهاجمی، بدون درد و تقریبا بدون عوارض جانبی است و اثرات طولانی مدت دارد. روش نوروتراپی از طریق افزایش انعطاف پذیری ذهنی، امکان درمان اختلال نقص توجه و بیش فعالی در بزرگسالان را فراهم می‌سازد.
درمان نوروتراپی شامل نوروفیدبک و tDCS می‌باشد.

نقص توجه و بیش فعالی بزرگسالان
نقص‌توجه و بیش‌فعالی بزرگسالان

نوروفیدبک

در این روش، اساس کار به این صورت است که شخص یاد می‌گیرد چگونه به صورت ذهنی، فعالیت‌های بدنی خود را کنترل کند.
نوروفیدبک به عنوان یک روش درمانی، مبنای کار خود را به طور مستقیم بر امواج مغزی متمرکز کرده است. به طوریکه، فعالیت‌هایی مرتبط با رفتارهای مطلوب تولید می‌شوند یا تداوم می‌یابند. تغییرات صورت گرفته در سطح رفتار را می‌توان، پیامد تغییر در امواج مغزی در نظر گرفت. در اختلال نقص توجه و بیش فعالی بزرگسالان، نوروفیدبک موجب تنظیم امواج مغزی، تطابق شبکه های عصبی، افزایش موج بتا و کاهش امواج آهسته نظیر تتا و دلتا در لوب پیشانی می‌گردد.
روش نوروفیدبک، به عنوان یک روش درمانی برای بزرگسالان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی کمک می‌کند تا مغز این افراد خودش را تنظیم کند و نارسایی‌های عملکردی خود را برطرف کند.روش نوروفیدبک، به عنوان یک روش درمانی برای بزرگسالان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی کمک می‌کند تا مغز این افراد خودش را تنظیم کند و نارسایی‌های عملکردی خود را برطرف کند.

وقتی برای حل مشکل خود به دنبال یک درمان بدون درد و بدون عوارض و با ماندگاری طولانی هستید،بهتر است مرکزی را انتخاب کنید که به صورت تخصصی به کار درمان می پردازد. مرکز نوروتراپی دارینه یکی از مراکز تخصصی نوروتراپی در تهران است که انواع خدمات نوروتراپی، نوروفیدبک و tDCS را با بهترین کیفیت انجام می دهد.برای رزر وقت می توانید از طریق لینک زیر اقدام کنید.

tDCS

روشtDCS به عنوان یکی از روشهای درمانی جدید، مغز را تحریک می‌کند. جریان الکتریکی ضعیفی از طریق جمجمه، به لایه‌های زیرین مغز فرستاده می‌شود و باعث تعدیل تحریک‌پذیری قشر مغز می‌شود و فعالیت عصبی قسمتی از مغز را افزایش یا کاهش می‌دهد؛ در نتیجه باعث بهبود عملکرد افراد می‌شود.
بزرگسالان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی، با کاهش فعالیت در قسمت پیشانی مواجه هستند که باعث می شود حافظه خوبی نداشته باشند. روشtDCS با تحریک این قسمت باعث بهبود حافظه آنها می شود. اثرات روشtDCS پس از تحریک هم طولانی مدت است و به عنوان یک روش درمانی دیگر می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

 

نوروفیدبک، روشی است که به افراد کمک می‌کند تا عملکرد مغزشان را بدون استفاده از روش های تهاجمی بهبود ببخشند. tDCS یکی دیگر از روش های غیر تهاجمی درمان مغز است که با استفاده از جریان الکتریکی ضعیف، برخی از نواحی مغز را تحریک می‌کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *