اختلالات روانی کرونا؛ درمان با نوروفیدبک

اختلالات روانی کرونا؛ درمان با نوروفیدبک

عوارض روانی کرونا
اختلالات روانی عوارض کرونا

از ابتدای قرن بیستم، بیماری ویروسی جدیدی به نام کرونا تقریبا تمامی کشورهای جهان را درگیرکرد. کرونا یک بیماری عفونی تنفسی است با قدرت سرایت بالا که درمان قطعی ندارد. با ظهور ویروس کرونا، زندگی و سلامت میلیونها انسان پس از چند هفته مورد تهدید قرار گرفت. این بیماری همه‌گیر، نه تنها میزان بالایی مرگ و میر را به همراه داشت، بلکه باعث فاجعه روانی در کل نقاط جهان شد. وجود بیماری، دوره نهفتگی و شروع سریع بیماری و عفونت، همگی، از عواملی‌ا‌ند که موجب بروز مشکلات روانی برای افراد می‌شوند.
اختلالات روانی، شامل مجموعه‌ای از مشکلات و بیماری‌های مرتبط با ذهن و روان افراد می‌باشند که یک سری از نشانه‌ها و علایم را در برمی‌گیرند. این علایم، عملکرد روزانه و به طور کلی زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهند و رنج و پریشانی زیادی را برای او و یا اطرافیانش به همراه دارند.
در طی همه‌گیری ویروس کرونا، تمام افراد مدام نگران سلامتی خودشان بودند و دغدغه حفظ مراقبت و سلامت و رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی را داشتند. دغدغه دیگر مردم توجه به عدم انتقال ویروس به خانواده و افراد جامعه بود که این دغدغه‌مندی‌ منجر به ایجاد استرس، اضطراب، نگرانی، احساس مسئولیت مفرط و وسواس در رعایت نکات بهداشتی می‌شد.
در شرایط طبیعی افراد سعی می‌کنند وضعیت با ثبات خود را حفظ کنند، ولی در مواجهه با یک واقعه اورژانسی، افراد این حالت ثبات و تعادل را از دست می‌دهند و سعی می‌کنند با پاسخهای آنی فیزیولوژیکی و روانی با آن وضعیت روبه رو شوند. یک واکنش غیر معمول و حساب نشده، می‌تواند منجر به این شود که افراد بیش از حد مشکل را جدی بگیرند و در ترس دائمی زندگی کنند.
تحقیقات نشان داده است که عدم قطعیت و پیش بینی ناپذیری کرونا، ترس از بیماری، ترس از مرگ، انتشار اخبار غلط و شایعات، کاهش روابط اجتماعی، بروز مشکلات مالی و شغلی، زمینه ساز اختلالات روانی در دوران کرونا شده است. احساس خطر و نگرانی از ابتلا به کرونا، فشار روانی ناشی از فوت دیگران، اقامت اجباری در منزل، و رعایت قرنطینه و تغییر سبک زندگی، تحربک پذیری بیش از حد، محدود شدن ارتباط با نزدیکان به خاطر ترس از انتقال بیماری، نیز مشکلات روانی را تشدید می‌کرد.
همچنین اقدامات بهداشتی و درمانی که به منظور مقابله با کرونا انجام می‌شد نیز، به بروز اختلالات روانی کمک کرد. مطالعات نشان می‌دهد که اقداماتی که افراد را محدود می‌کند، مانند قرنطینه، جداسازی، و فاصله‌گذاری اجتماعی، تاثیر بسزایی در به وجود آمدن و تشدید اختلالات روانی دارد.
در رابطه با کرونا و اختلالات روانی دو فرضیه وجود دارد؛ یکی اینکه ویروس کرونا با حمله به دستگاه عصبی باعث به وجود اومدن اختلالات روانی می‌شود؛ و دیگری اینکه، اضطراب و ترس ناشی از این بیماری، باعث به هم ریختگی سیستم عصبی و ایجاد اختلالات روانی می‌شود. در زمان شیوع کرونا، ترس از بیماری و مرگ و میر از یک سو و آشفتگی فعالیت‌های روزمره از سوی دیگر، موجب شد تا افراد سالم نیز با اضطراب بیماری درگیر شوند. مشکلات روانی که کرونا برای افراد ایجاد ‌کرد، از موارد شدید تا موارد خفیف را شامل می‌شود. همچنین اختلالات روانی در کسانی که قبلاً زمینه این بیماری را داشتند، بیشتر بروز پیدا می‌کند.
عمده ترین اختلالات روانی که در همه گیری کرونا بروز پیدا کردند شامل، اضطراب و افسردگی و وسواس می‌شوند.

اختلالات روانی، شامل مجموعه‌ای از مشکلات و بیماری‌های مرتبط با ذهن و روان افراد می‌باشند که یک سری از نشانه‌ها و علایم را در برمی‌گیرند. این علایم، عملکرد روزانه و به طور کلی زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهند و رنج و پریشانی زیادی را برای او و یا اطرافیانش به همراه دارند؛ که اگر به موقع درمان نشوند زندگی فرد را مختل می‌کنند.

اختلال روانی اضطراب؛ کرونا

اختلال روانی اضطراب

اضطراب احساس طبیعی در انسان‌هاست، که هر کسی در شرایطی از زندگی آن را تجربه می‌کند. با این حال، وقتی افراد یک ترس غیرمنطقی و نگرانی بیش‌ازحد نسبت به شرایط روزمره را دارند ؛ این احساسات، باعث مشکلاتی در زندگی آنها می‌شود. اگر این احساسات برای مدت طولانی باقی بمانند و به سختی کنترل ‌شنود؛ در نتیجه به اختلال تبدیل می‌شنود.
همیشه میزانی از نگرانی و استرس و اضطراب در زندگی کمک‌کننده است و افراد را برای مقابله با تهدیدات پیش رو آماده می‌کند. ولی وقتی که این نگرانی و اضطراب تشدید می‌شود و تداوم می‌یابد، حالت بیمارگونه پیدا می‌کند و زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
اضطراب یکی از اختلالات روانی عوارض کرونا است. افرادی که اضطراب بالایی دارند؛ تمایل به تفسیر فاجعه بار احساسات و تغییرات بدنی دارند و یا عده ای دیگر به دنبال دریافت اطلاعات و شایعات مربوط به کرونا، برای اطمینان خاطر از سلامتی خود به پزشکان متعدد و یا حتی بیمارستانها مراجعه می‌کنند.
در دوره کرونا، شیوع اضطراب بین افراد به طور چشم گیری بالا رفت. اضطراب در افراد خود را به شکل‌های مختلف نشان می‌دهد. افرادی که نگران هستند و امید دارند که هر چه زودتر این شرایط تمام شود و از قرنطینه خارج شوند؛ افرادی که دچار کرونا نشدند و ترس از این دارند که ممکن است توسط دیگران آلوده شوند؛ افرادی که دچار این بیماری شده‌اند و عذاب وجدان دارند از اینکه دیگران و سایر افراد خانواده را مبتلا کنند.

درمان اضطراب با نوروفیدبک

از آنجایی که اضطراب فعالیت‌های روزمره افراد را مختل می‌کند، درمان آن به افراد کمک می‌کند تا علایم و نشانه‌های اضطراب را کاهش دهند و کنترل بیشتری بر زندگی خود داشته باشند.
یکی از گسترده‌ترین موارد و کاربردهای نوروفیدبک در درمان افراد مبتلا به اضطراب می‌باشد. روش نوروفیدبک جزو روش‌های درمانی بسیار موثر برای درمان اضطراب شناخته شده است. این روش می‌تواند علایم اضطراب را مدیریت کند. در واقع فرد مضطرب به صورت هوشیارانه و کاملا ارادی می‌آموزد که چطور می‌تواند اضطراب خود را بدون هرگونه مواد شیمیایی از بین ببرد.
افرادی که اضطراب دارند اغلب نسبت به افراد عادی الگوهای متفاوتی از امواج مغزی دارند که در درمان اضطراب با نوروفیدبک بر این امواج تمرکز می‌شود. نوروفیدبک در جهت اصلاح الگوهای امواج مغزی آشفته عمل می‌کند، تا مغز بتواند مهارت‌های کنترل اضطراب را بدست آورد. نقشه مغزی افراد مبتلا به اضطراب، امواج بتای سریعی را نشان می‌دهد که باعث احساس ترس، نا امنی و وحشت می‌شود. نوروفیدبک به کاهش این امواج کمک می‌کند و از طرف دیگر امواج الفا که باعث آرامش می‌شوند را، افزایش می‌دهد.

نوروفیدبک بر روی مغز فرد متمرکز می شود و امواج مغزی افراد را بهبود می‌بخشد. درمان اضطراب با نوروفیدبک یکی از بهترین راه های درمان اختلالات روانی شناخته شده است. تعدیل فعالیت مغز می تواند بر تغییرات رفتاری تاثیر بگذارد که نوروفیدبک این مشکل را حل کرده است.
در درمان اضطراب با نوروفیدبک سعی می شود با آموزش به مغز، الگو های امواج مغزی ضعیف بهبود یابند.

اختلال روانی افسردگی؛ کرونا


افسردگی نوعی اختلال خلقی است که با احساس مداوم غم، اندوه و از دست دادن علاقه همراه است. مشکل در انجام دادن فعالیت‌های عادی روزانه و احساس بی ارزشی و کم شدن کارایی از علایم این بیماری به شمار می رود. در حالیکه تجربه غم و اندوه در طول زندگی بر اثر فشارهای روانی و جسمی و یا یک واقعه دردناک طبیعی و قسمتی از احساسات سالم به شمار می‌رود، تکرار و تداوم این تجربه هیجانی در طول روز به طوریکه بر عملکرد فرد اثر گذار باشد، طبیعی نیست و باید درمان شود.
افسردگی یکی دیگر از اختلالات روانی عوارض کرونا است.کرونا در ایجاد و تشدید این اختلال بسیار تاثیر گذار بوده است. بسیاری از افراد در دوران کرونا دچار ترس، نگرانی، بدخوابی و عدم تمرکز شده‌اند.
از دست دادن عزیزان، قرنطینه و تنهایی، ترس از ابتلای خود فرد یا نزدیکانش و… همه به اندازه‌ای هستند که باعث افسردگی شوند. بسیاری از افراد، در اثر کرونا شغل خود را از دست دادند و یا با کسادی کار موجه شدند، همین امر باعث بروز افسردگی در بین افرادمی‌شود. افرادی هم که سابقه بیماری روانی دارند، ریسک بیشتری برای ابتلا به افسردگی در دوران کرونا دارند.

اختلال روانی افسردگی
اختلال روانی افسردگی از عوارض کرونا

درمان افسردگی با نوروفیدبک

اگرچه گاهی دوره‌های افسردگی خود به خود برطرف می‌شود، ممکن است این وضعیت چند ماه رنج فیزیکی و روانی، اندوه و بی‌میلی به زندگی را به همراه داشته باشد و ضرر زیادی متوجه فرد، روابط و کار او سازد.
روش درمانی نوروفیدبک یکی از رایج‌ترین روش‌ها برای درمان افسردگی است؛ در این روش، فرد مبتلا به افسردگی بدون عوارض جانبی درمان می‌شود. نوروفیدبک یک رویکرد بدون درد است که با مصرف دارو همراه نیست. از آنجا که این یک فرآیند غیر تهاجمی است، به عنوان یک روش طبیعی برای درمان افسردگی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
نوروفیدبک، ساختار شیمیایی مغز را تغییر نمی‌دهد و تقریبا بدون عوارض می‌باشد. درمان نوروفیدبک، ابزاری برای کنترل،تغییر و اصلاح امواج مغزی، درجهت کاهش علایم افسردگی افراد می‌باشد.
نقشه مغزی افرادی که دچار اختلال روانی افسردگی شده اند نشان می‌دهد که عملکرد موج آلفا در دو نیمکره مغز متفاوت است. میزان امواج آلفا در نیمکره چپ مغز که مسئول هیجانات مثبت است، بالا است؛ در صورتیکه باید پایین باشد و در نیمکره راست که مسئول هیجانات منفی است؛ میزان موج آلفا پایین است و در نتیجه خلق فرد پایین می‌آید و فرد افسرده می‌شود. نوروفیدبک با سرکوب امواج آلفا در نیمکره چپ مغز که باعث هیجانات منفی می‌شود به درمان افسردگی کمک می‌کند.

نوروفیدبک امروزه مورد توجه متخصصان قرار گرفته است و دلیل تمرکز ویژه آنان بر این حیطه این است که مغز، تنظیم کننده مرکزی هیجانات، افکار و رفتارهایی است که بسیاری از مشکلات روانشناختی را تبیین می کند.
نوروفیدبک یک سیستم آموزش جامع است که رشد و تغییر در سطح سلول مغزی را ارتقا می بخشد. اگر به دنبال یک مرکز تخصصی برای درمان نوروفیدبک هستید و می خواهید زیر نظر نوروتراپیست‌های عالی درمان شوید ما مرکز نوروتراپی دارینه را به شما پیشنهاد می‌دهیم.

اختلال روانی وسواس فکری عملی؛ کرونا

وسواس فکرس عملی

اختلال وسواس فکری عملی، الگویی از افکار یا ترس‌های ناخواسته (وسواس فکری) است که منجر به رفتارهای تکرار شونده( وسواس عملی) می‌شود. این افکار و رفتارها در فعالیت روزمره افراد اختلال ایجاد می‌کنند. هنگامی که فرد وسواسی تلاش می‌کند تا جلوی رفتار خود را بگیرد، استرس و اضطرابش افزایش پیدا می‌کند؛ تا اینکه برای کاهش اضطراب خود ناچار به انجام رفتار وسواسی می‌شود. این کار، افراد وسواسی را در چرخه وسواس فکری عملی می اندازد. وسواس فکری عملی اغلب موضوعات خاصی دارد؛ مثلا ترس بیش از حد از آلوده شدن به میکروب‌ها. فرد برای رهایی از این وسواس فکری، ممکن است بارها و بارها دستانش را بشوید.
وقتی فرد وسواسی دست هایش را می‌شوید، همواره احساس کثیفی می‌کند و این فکر آنقدر تکرار می‌شود تا این که اضطراب پیدا می‌کند و مجدداً دست هایش را می‌شوید. این رفتار فقط مدت کوتاهی فرد را آرام می‌کند و دوباره این چرخه شستن دست ها تکرار می‌شود‌.
ابتدای شیوع کرونا، متخصصان اعلام کردند افراد باید پروتکل‌های بهداشتی، شامل زدن ماسک و ضدعفونی کردن همه وسایل و شستن دست‌ها را رعایت کنند. رعایت کردن بیش از حد این موارد بهداشتی و ترس از ابتلا به کرونا، تلاش برای ضدعفونی کردن افراطی دست و لباس و محیط، شستن مکرر دست ها و آسیب زدن به آنها، قرنطینه کردن خود در خانه از ترس ابتلا به بیماری، زمینه ساز ابتلا به وسواس فکری عملی در عده ای از افراد شد.
در دوران شیوع کرونا آنچه بیشتر افراد را آزار می دهد؛ افکارناخوشایند و احساسات نامطلوبی است که از عوارض کرونا محسوب می شود. با توجه به اینکه رعایت بهداشت فردی و شستشوی مداوم دست‌ها استفاده از ماسک و دستکش و حفظ فاصله گذاری اجتماعی یکی از مهمترین روش ها در جهت پیشگیری و جلوگیری از شیوع کرونا است از اینرو خطر ابتلا به وسواس در افراد بیشتر است.
در واقع فشار و اضطرابی که بیماری کرونا ایجاد می‌کند افرادی که زمینه لازم برای ابتلا به وسواس فکری عملی دارند و همچنین افراد مبتلا به این بیماری را دچار مشکل کرده است و بیماری آنها را تشدید می‌کند.

درمان وسواس فکری عملی با نوروفیدبک

نوروفیدبک به عنوان یک روش درمانی بدون عارضه و با اثر طولانی مدت تاثیر بسزایی در کاهش یا درمان کامل اختلال وسواس فکری و عملی دارد. از آنجا که اثربخشی نوروفیدبک بر اساس یک فرایند یادگیری و شرطی سازی عامل است؛ طول دوره درمان معمولاً بلندمدت است. البته تغییرات در ابتدا کوتاه مدت است ولی تدریجا پایدارتر می‌شود.
نقشه مغزی افرادی که به اختلال وسواس مبتلا هستند نشان می‌دهد که فعالیت امواج بتا در نیمکره راست این بیماران، بسیار پایین است و افزایش فعالیت امواج آلفا در بیشتر نواحی مغز با کاهش فعالیت امواج بتا و دلتا در ناحیه پیشانی چپ همراه است. بنابراین با تعدیل و تنظیم فعالیت امواج مغزی این افراد، می‌توان به درمان آنها کمک کرد و این کار با نوروفیدبک امکان پذیر است. افراد مبتلا به وسواس فکری عملی، فعالیتهای ناهنجاری، در آن بخش از مغز که مربوط به احساسات قوی و واکنش نشان دادن به آنها هست، دارند.
در برخی از شیوه های درمانی شاید مدت کوتاهی اضطراب و وسواس افراد کم شود؛ اما بعد از مدتی همه علایم وسواس مجدد برمی‌گردد. نوروفیدبک به عنوان یک روش درمانی با اثر طولانی مدت برای درمان وسواس فکری عملی مناسب می‌باشد. نوروفیدبک عوارض جانبی ندارد و این موضوع آن را به یک انتخاب بهتر و سالم تبدیل کرده است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *