درمان صرع با نوروفیدبک

درمان صرع با نوروفیدبک
درمان صرع با نوروفیدبک

صرع، نوعی اختلال در مغز است که باعث تشنج‌های مکرر و غیر‌قابل کنترل می‌شود. این بیماری از رایج‌ترین بیماری‌ها عصبی دنیا است که می‌تواند افراد مختلف را در هر سنی که باشند، از کودکی تا بزرگسالی، درگیر کند. صرع اغلب غیر‌قابل پیش‌بینی است و شدت و نوع علائم آن در افراد مختلف متفاوت است. زمانیکه حملات صرع رخ می‌دهد، علائم غیر‌طبیعی مثل از دست دادن هوشیاری در فرد اتفاق می‌افتد که بعد از پایان تشنج فرد اصلا آنها را به خاطر نمی‌آورد. موضوعی که اهمیت دارد؛ این مسئله است که صرع، مانع زندگی عادی و طبیعی افراد می‌شود؛ زیرا سلامت جسمی و روانی آنها را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. افراد مبتلا به صرع همیشه نگران این موضوع هستند که هر زمان دچار صرع بشوند، روال عادی زندگی آنها کاملا تغییر می‌کند و مختل می‌شود.
درمان‌های غیر‌تهاجمی در درمان صرع از اهمیت بالایی برخوردار هستند؛ زیرا عوارض شدید دارو درمانی و جراحی را به همراه ندارند. روش درمانی نوروفیدبک یکی از مطمئن‌ترین این روش‌ها است. درمان صرع با نوروفیدبک، در بیشتر موارد باعث از بین رفتن علائم و درمان کامل این بیماری می‌شود. این نوع درمان، بدون عوارض جانبی و به صورت دائمی است و بعد از تکمیل شدن دوره درمان، علائم صرع کاملا برطرف می‌شود. درمان صرع با نوروفیدبک، ابتدا شدت حملات صرع را کاهش می‌دهد و بعد به مرور این حملات را متوقف می‌سازد.

افراد مبتلا به صرع در هنگام بروز علائم با یکدیگر متفاوت هستند؛ مثلا یک فرد ممکن است در هنگام حملات صرع به یک‌ نقطه خیره شود و فرد دیگر از هوش برود. با این وجود همه این افراد می‌توانند ازدرمان صرع با نوروفیدبک بهره ببرند. اگر می‌خواهید درمان شما به بهترین نحو انجام شود بهتر است به کیلینک نوروتراپی دارینه مراجعه کنید. زیرا این مرکز با استفاده از کادری با تجربه در زمینه‌های مختلف نوروتراپی از جمله نوروفیدبک فعالیت می‌کند و می‌تواند این آرامش خاطر را به شما بدهد که بدون هیچ‌گونی نگرانی به درمان خود و یا عزیزانتان یپردازید.

صرع چیست؟

صرع، یک اختلال عصبی مرکزی است که فعالیت مغز در آن طبیعی نیست و این موضوع باعث تشنج یا دوره‌های رفتاری و احساسی غیرمعمول و گاهی از دست دادن هوشیاری در افراد می‌شود. صرع به دلیل اختلال در فعالیت الکتریکی مغز رخ می‌دهد و بطور موقت، سیستم پیام رسانی بین سلول‌های مغز را مختل می‌کند. در بیماری صرع، فرد بدون دلیل خاصی مثل افت قند خون، تب، کمبود کلسیم ممکن است دائما دچار حملات صرع شود.
افراد مبتلا به صرع معمولا تشنج‌های مکرر را تجربه می‌کنند.تشنج، یک حمله ناگهانی در فعالیت الکتریکی مغز است که می‌تواند باعث کاهش هوشیاری، حرکات مکرر، انقباضات عضلانی و گاهی اختلالات حسی شود. تشنج ممکن است در حد چند ثانیه یا چند دقیقه طول بکشد و فرد به صورت خیره به جایی نگاه کند و یا کنترل حرکات دست و پا را از دست بدهد؛ همچنین، علائم غیر ارادی مثل از دست رفتن هوشیاری اتفاق می‌افتد که فرد بعدا هیچ کدام از اتفاقات را به خاطر نمی‌آورد. در بیماری صرع، فرد بدون علت خاصی مثل افت قند خون، تب، کمبود کلسیم و غیره مکررا دچار تشنج می‌شود. البته با یک حمله تشنج نمی‌توان گفت فرد دچار بیماری صرع شده است. بلکه اگر بی‌دلیل و مرتب حملات تشنج تکرار شوند؛ می‌توان گفت فرد دچار صرع شده است.

علت صرع

هر فردی ممکن است دچار صرع شود. در برخی از مبتلایان ممکن است صرع اصلا علت مشخصی نداشته باشد؛ اما در برخی دیگر ممکن است به دلیل عوامل مختلفی از جمله عوامل زیر باشد. 
• عوامل ژنتیکی
• ضربه به سر‌،‌ مانند حادثه رانندگی
• بیماری های مغزی‌،‌ از جمله سکته مغزی و تومورها
• عفونت‌های مغزی‌،‌ مانند مننژیت و آنسفالیت‌های ویروسی
• اختلالات رشدی مثل اوتیسم و نوروفیبروماتوز
• آسیب قبل از تولد یا آسیب مغزی که قبل از تولد رخ‌ می‌دهد
درمان صرع با نوروفیدبک
درمان صرع با نوروفیدبک

انواع صرع

 
صرع ممکن است  هر قسمتی از بدن را درگیر کند؛ با این حال اختلالات الکتریکی مربوط به همه انواع صرع در مغز اتفاق می‌افتد. محل اختلالات الکتریکی در مغز، نحوه گسترش این اختلالات، محدوده‌ای از مغز که تحت تأثیر قرار می‌گیرد و مدت زمانیکه حملات صرع طول می‌کشد، در تعریف نوع صرع و تأثیر آن بر فرد نقش مهمی دارند.

صرع کوچک

در صرع کوچک فرد تشنج نمی‌کند، فقط در همان حالتی که هست چند ثانیه ثابت باقی می‌ماند و حرکاتش متوقف می‌شود، ولی زمین نمی‌خورد و بلافاصله هوشیاری خود را به دست می‌آورد. این نوع صرع بین ۲ تا ۲۰ ثانیه طول می‌کشد و با نواز مغزی قابل تشخیص است. این نوع صرع با حرکات ساده‌ای مثل چشمک زدن، پرش دست‌ها، افتادن قاشق، دست تکان دادن یا پلک زدن سریع همراه است ولی حس بینایی و شنوایی وجود ندارد و فرد از اتفاقات افتاده بی‌خبر است. 

صرع متوسط

صرع متوسط با حالت گیجی همراه است به طوریکه ارتباط فرد با محیط اطراف قطع می‌شود و حرکات خودکار و غیر ارادی انجام می‌دهد. این نوع صرع طولانی‌تر از صرع کوچک است و ۱ تا ۳ دقیقه طول می‌کشد. در این زمان فرد کاملا گیج است و واکنشی از خود نشان نمی‌دهد. پس از پایان صرع متوسط فرد چیزی به خاطر نمی‌آورد و دچار خواب‌آلودگی شدید می‌شود.

صرع بزرگ

در صرع بزرگ بدون هیچ‌گونه علائمی فرد ناگهان دچار سفتی عضلات می‌شود و به زمین می‌افتد. سپس دچار تشنج شده و به‌صورت غیر ارادی دست و پایش را تکان می‌دهد، مردمک چشم‌هایش گشاد می‌شود و اختیار ادرارش را از دست می‌دهد. این نوع صرع ممکن است چند دقیقه طول بکشد و پس از آن بدن فرد شل و بی‌حرکت باقی می‌ماند بعضی از افراد بعد از حمله صرع به خواب می‌روند ولی بعضی هوشیاری خود را بدست می‌آورند ولی حالت گیج و منگی دارند و چیزی به خاطر نمی‌آورند.

علائم و نشانه‌های صرع

 
علائم این بیماری بسیار متنوع است و بستگی به این دارد که حملات صرع کدام قسمت مغز را درگیر کند. با این حال علامت اصلی صرع، تشنج‌های مکرر است. اگر فرد یک یا چند مورد از علائم و نشانه‌های زیر را داشته باشد، می‌توان گفت دچار صرع شده است.
• تشنج بدون تب
• گیجی موقت یا بی‌هوشی کوتاه مدت
• غش‌های ضعیف اما متناوب و از دست دادن کنترل روده و مثانه
• عدم توانایی در برقراری ارتباط با دیگران
• انقباض ناگهانی و بدون دلیل مشخص در اندام‌ها
• ناگهانی و بی دلیل افتادن روی زمین
• پلک زدن‌های پشت سر هم اما بدون محرک بیرونی
• حرکات تکراری غیر‌ارادی
• حرکاتی مانند بی دلیل شروع به جویدن کردن
• وحشت یا عصبانیت بدون هیچ‌گونه دلیل خاصی
درمان صرع با نوروفیدبک
درمان صرع با نوروفیدبک

روش‌های درمان صرع

در چندین سال گذشته داروهای زیادی برای درمان صرع تولید و استفاده شده است. علی‌رغم پیشرفت‌هایی که در زمینه تولید انواع داروها به عمل آمده، با این حال همه افراد مبتلا به صرع با این دارو‌ها درمان نمی‌شوند و به خاطر عوارض زیاد مثل خستگی و کوفتگی بدن، سرگیجه، افزایش وزن، افسردگی و … دارو درمانی خیلی مورد استقبال قرار نمی‌گیرد.

روش جراحی

روش درمانی دیگر جراحی است؛ ولی همانطور که می‌دانیم این روش به آسانی انجام نمی‌شود. جراحی مغز و برداشتن قسمتی که باعث صرع می‌شود، عمل سختی است و قطعا بدون عوارض جانبی نیست. در ضمن به دلیل هزینه بالا و عدم درمان صد درصدی و احتمال برگشت حملات صرع، خیلی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

درمان صرع با نوروفیدبک
درمان صرع با نوروفیدبک

نوروفیدبک

نوروفیدبک روشی است که می‌تواند به مغز توسط خودش آموزش دهد. مغز ذاتا تمایل دارد که نقاط ضعف اختلالات خود را بهبود بخشد و بنابراین با دادن تمریناتی مستعد اعمال تغییرات خواهد بود. نوروفیدبک به مغز آموزش می‌دهد که چگونه به فعالیت طبیعی خود بازگردد. این روش با اطلاعاتی که از امواج مغزی ارائه می‌دهد، به مغز کمک می‌کند تا فعالیت‌ها و کارکردهای خود را به شکل مطلوبی تنظیم و کنترل نماید. با استفاده از روش نوروفیدبک، می‌توان از کارکرد مغز خود آگاه شد و آن را بهبود بخشید؛ زیرا در این روش مغز می‌آموزد چگونه توانمندی‌های خود را افزایش دهد. نوروفیدبک یک روش آموزشی است و فرد یاد می‌گیرد الکوی فعالیت مغزی خود را چگونه تغییر دهد تا بهترین کارکرد را داشته باشد. این تغییرات در ابتدا مدت کوتاهی پایدار هستند اما با انجام تمرینات و آموزش می‌توان این تغییرات را دائمی کرد. این روش درمانی هم برای کودکان و هم برای افراد مسن قابل استفاده است.

درمان صرع با نوروفیدبک

 
درمان صرع با نوروفیدبک یکی از بهترین روش‌ها برای درمان صرع است. از آنجایی که بیماری صرع نوعی اختلال عملکرد مغز است، نوروفیدبک می‌تواند عملکرد مغز رابه درستی بررسی کرده و مناطق دارای آسیب را مشخص کند.  روش درمان صرع با نووفیدبک نوعی یادگیری کنترل آگاهانه امواج مغزی است. با این روش می‌توان امواج مغزی را به سمت  فرکانس مورد نظر هدایت کرد و الگوی فعالیت مغزی را تغییر داد. از مزیت‌های درمان صرع با نوروفیدبک، غیر تهاجمی بودن و تقریبا بدون عوارض بودن این روش است. مخصوصا برای افرادی‌که دارو درمانی برای آنها مؤثر نبوده و تمایلی به عمل جراحی ندارند، درمان صرع با نوروفیدبک برای آنها بسیار مفید و مناسب است.
در روش نوروفیدبک، مغز آموزش می‌بیند که به جای تمرکز بر امواج مغزی که باعث به‌وجود آمدن و افزایش حملات تشنجی می‌شوند، بر  امواجی تمرکز کند که احتمال بروز حملات تشنجی را کم می‌کنند. در بیماران مبتلا به صرع، افزایش موج تتا باعث بازگشت و تکرار حملات صرع می‌شود. این روش درمانی امواج تتا را سرکوب می‌کند و باعث کاهش حملات صرع می‌شود. درمان صرع با نوروفیدبک،  کمک می‌کند عملکرد مغز  بهینه سازی شود و کارکرد مغز به حالت طبیعی برگردد. 
امواج مغزی به وسیله سلول‌هایی به نام نورون‌ها ساخته می‌شوند.
هنگامی که تعدادی از نورون‌ها همزمان پیام‌های الکتریکی را ارسال می‌کنند، تغییراتی به صورت موج در قشر مغز رخ می‌دهد و باعث ایجاد موج مغزی می‌شود.

 زمانیکه که فرد فعالیتی را انجام می‌دهد، با توجه به آن فعالیت، یکی از امواج مغزی غالب است. البته بقیه امواج مغزی نیز وجود دارند و فعالیت‌شان متوقف نمی‌شود. شناخت امواج مغزی و وظایف آنها، می‌تواند تاثیر بسیار مثبتی در عملکرد مغز داشته باشد.

درمان صرع با نوروفیدبک برای چه کسانی توصیه می‌شود؟

درصد بالایی از افردی که صرع داشتند بوسیله درمان صرع با نوروفیدبک کاملا درمان شدند. این نوع درمان، برای همه افراد مبتلا به صرع در تمام سنین و برای هر دو جنس زن و مرد، مفید و قابل استفاده است. درمان صرع با نوروفیدبک در افرادی که قبلا از دارو استفاده کرده و نتیجه نگرفتند، نیز بسیار موثر است. این روش درمانی به افراد کمک می‌کند کم کم دوز داروی مصرفی را پایین بیاورند و کنترل بیشتری روی تشنج‌هایشان داشته باشند. افرادیکه از درمان‌دارویی برای درمان صرع استفاده کرده و بدنشان مقاومت نشان داده؛ اگر تحت درمان با نوروفیدبک قرار بگیرند، در اکثر موارد بهبودی می‌یابند. در درمان صرع با نوروفیدبک، ممکن است درمان کمی طولانی شود؛ اما در اغلب اوقات نتایج رضایت بخشی حاصل می‌شود که به بهبود عملکرد مغز، کاهش دوز داروها، کاهش عوارض جانبی داروها، کم شدن تعداد تشنج‌ها و همچنن عدم نیاز به جراحی منجر می‌شود.

عوارض درمان صرع با نوروفیدبک

هر روش درمانی بسته به میزان دخالتش در بدن فرد عوارضی را به‌دنبال دارد. همچنین هر چه این روش درمانی تهاجمی‌تر باشد و بیشتر در عملکرد طبیعی بدن مداخله کند عوارض بیشتری را به‌همراه دارد. درمان صرع با نوروفیدبک یک روش درمانی غیر تهاجمی و هیچگونه مداخله‌ای در بدن افراد انجام نمی‌دهد و نتایج درمانی آن ماندگار و بدون‌برگشت است.

عوارض نوروفیدبک بسیار کم است و در صورت بروز احتمالی، می‌توان این عوارض ایجاد شده را کنترل و حذف کرد. البته عوارض جانبی نوروفیدبک بسته به هر فرد،کیفیت آموزش، محل درمان، امواج مغزی و شرایط عصبی خود بیمار، کم یا زیاد می‌شود. یعنی ممکن است یک فردی عوارض شدیدی را در اثر درمان نوروفیدبک تجربه کند و شخص دیگری هیچ عوارضی نداشته باشد. 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *