درمان اوتیسم با نوروفیدبک امکان‌پذیر است؟

درمان اوتیسم با نوروفیدبک
درمان اوتیسم با نوروفیدبک

اوتیسم نوعی اختلال رشدی است؛ یعنی این اختلال بر رشد طبیعی مغز تأثیر می‌گذارد و باعث می‌شود تعاملات اجتماعی و مهارت‌های ارتباطی افراد دچار مشکل شود. درمان اوتیسم با نوروفیدبک توانسته تغییرات قابل توجهی درفعالیت مغز افراد مبتلا به اوتیسم به‌وجود آورد. افراد اوتیستیک به سختی می‌توانند با دیگران و دنیای بیرون ارتباط برقرار کنند؛ حتی در برخی موارد، فرد رفتارهای پرخاشگرانه و آزاردهنده از خود نشان می‌دهد. حرکات تکراری و پاسخ‌های غیر‌طبیعی به دیگران، وابستگی به اشیا و مقاومت در برابر تغییرات ناگهانی، از دیگر علائم قابل مشاهده در افراد مبتلا به اوتیسم است. این افراد علاقه‌های محدودی دارند؛ آنها ممکن است حتی در طول زندگی خود اصلا صحبت نکنند. با این حال روش‌ها و مداخلات درمانی متعددی برای درمان این اختلال وجود دارد. روش درمانی نوروفیدبک، یکی از شیوه‌های درمانی که است برای درمان افراد مبتلا به اوتیسم بسیار مؤثر می‌باشد.
نوروفیدبک، با تغییر فعالیت مغز منجر به تغییر رفتار افراد می‌شود. در درمان اوتیسم با نوروفیدبک، تغییرات قابل توجهی در فعالیت مغز و رفتارهای حرکتی افراد اوتیستیک به وجود می‌آید و عملکرد مغز آنها بهبود می‌یابد؛ همچنین در این روش، مناطقی از مغز که ارتباطات غیر‌طبیعی دارند، منظم‌‌تر به فعالیت خود ادامه می‌دهند. علاوه‌بر‌این، نوروفیدبک به مغز آموزش دهد تا الگوهای جدیدی را یاد بگیرد و آنها را هرگز فراموش نکند. مطالعات متعددی نشان می‌دهد افراد مبتلا به اوتیسم، بعد از درمان با نوروفیدبک آرامترشده و کنترل بیشتری روی احساساتشان دارند و بسیاری از علائم آنها کاهش می‌یابد. بنابراین درمان اوتیسم با نوروفیدبک می‌تواند مناسب و مؤثر باشد.

 اگر افراد مبتلا به اوتیسم، درمان‌‌های مناسب و به‌موقع را دریافت کنند، شانس بیشتری برای زندگی طبیعی و بهرمندی از توانایی‌ها و مهارت‌هایشان را خواهند داشت. درمان اوتیسم با نوروفیدبک، می‌تواند به این افراد کمک کند تا عملکری نزدیک به سطح نرمال داشته باشند. مرکز درمانی دارینه این امکان را به شما می‌دهد تا در فضایی امن و با کادر با تجربه، با اطمینان خاطر، به بهترین نتیجه درمان فکر کنید.

اختلال اوتیسم چیست؟

 
اوتیسم یا درخودماندگی، نوعی اختلال رشدی است که شامل نقص در تعامل و برقراری روابط اجتماعی، مشکل در پردازش ادراک و رفتارهای تکراری می‌شود. می‌توان گفت اوتیسم نوعی اختلال در کارکرد مغز است؛ زیرا با تاثیری که روی مغز می‌گذارد، فرد را در رفتارهای اجتماعی و مهارت برقراری ارتباط، دچار مشکل می‌کند. این اختلال اغلب در سه سال اول زندگی افراد خود را نشان می‌دهد و در بین پسران شیوع بیشتری دارد. کودکان مبتلا به اوتیسم نمی‌توانند همانطور که بقیه کودکان با دنیای بیرون ارتباط برقرار می‌کنند، با دیگران ارتباط بگیرند و اغلب رفتارهای ارتباطی و کلامی غیر‌طبیعی دارند. مهم‌ترین عامل ایجاد‌ کننده اوتیسم، اختلال در سیستم عصبی است که موجب اختلال در عملکرد صحیح مغز می‌شود. اختلال اوتیسم باعث می‌شود مغز کودکان نتواند در زمینه رفتارهای اجتماعی و مهارت‌های ارتباطی درست عمل کند. اوتیسم تأثیرات متعدد و زیادی بر رشد طبیعی افراد می‌گذارد، هرچه این اختلال زودتر تشخص داده شود و فرد زودتر مداخلات درمانی را شروع کند، احتمال اینکه بتواند به زندگی عادی برگردد، بیشتر است.
درمان اوتیسم با نوروفیدبک
درمان اوتیسم با نوروفیدبک

علائم و نشانه‌های اختلال اوتیسم

علائم اوتیسم اغلب در سه سال اول زندگی کودکان مشخص می‌شود که اگر درمان نشود تا آخر عمر زندگی افراد  را تحت تأثیر قرار می‌دهد. افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است یکی یا همه علائم  زیر را با شدت‌های مختلف از خود نشان دهند.
• در ارتباط کلامی و غیر‌کلامی مشکل دارند و نمی‌توانند با کسی تماس چشمی برقرار کرده و روابط اجتماعی ضعیفی دارند. 
• به صداها و صحبت‌ها واکنشی نشان نمی‌دهند؛ در‌صورتیکه حس شنوایی سالمی دارند.
• علائق و فعالیت‌های محدودی دارند و اغلب بی‌تحرک هستند و با اسباب‌بازی‌هایشان به درستی بازی نمی‌کنند.
• در صورت پرسیدن سؤال به‌طور معمول پاسخ نمی‌دهند و کلمات و جملات دیگران را تقلیدگونه تکرار می‌کنند.
• حالات یا حرکات غیر‌عادی در صورت یا بدن خود نشان می‌دهند و رفتارهای تکراری دارند.
• بدون هیچ دلیلی مضطرب و ناراحت می‌شوند، گریه و خنده‌های نامتناسب دارند و گاهی پرخاشگری می‌کنند.
• در مقابل تغییرات مقاومت می‌کنند و حساسیت‌های غیر معمول دارند.

روش درمان نوروفیدبک

نوروفیدبک به معنی آموزش دادن مغز توسط خود مغز است. روش درمانی نوروفیدبک با ثبت امواج مغزی، ارزیابی آنها و دادن بازخورد، نوعی خود‌تنظیمی را به فرد آموزش می‌دهد؛ وقتی مغز فرد یک‌سری اطلاعاتی در مورد عملکرد خود داشته باشد، به‌راحتی می‌تواند عملکرد خود را بهبود ببخشد. در روش درمان اوتیسم با نوروفیدبک، فرد روبروی مانیتور می‌نشیند تا الکترودهای نصب شده روی پوست سر فرد، امواج مغزی دریافتی را به کامپیوتر منتقل کنند. در اینجا فرد و درمانگر هر دو بالا و پایین شدن امواج مغزی را مشاهده می‌کنند؛ سپس درمانگر، فرد را هدایت می‌کند که با تنظیم سطح آستانه امواج مغزی و نزدیک کردن این امواج به سطح نرمال، به بهبود و اصلاح عملکرد مغزی خود کمک کند. درحقیقت وقتی فرد اطلاعاتی در مورد فعالیت‌های مغزی خود داشته باشد، توانایی بیشتری برای کنترل، تغییر و بهبود رفتارهای خود پیدا می‌کند. افراد از طریق مشاهده فعالیت امواج مغزی خود از طریق صفحه مانیتور روبرویشان متوجه می‌شوند که در این لحظه در چه وضعیتی به‌سر می‌برند و سپس در طی جلسات درمانی متعدد یاد می‌گیرند که چگونه امواج مغزی خود را تنظیم کنند تا به عملکرد بهتر مغزشان کمک کنند. روش درمانی نوروفیدبک علاوه‌بر درمان اوتیسم به درمان بسیاری از اختلالات روانی دیگر از جمله اختلالات خواب، کمبود توجه و تمرکز، اضطراب، افسردگی، صرع، سوء مصرف مواد، ناتوانی یادگیری، آسیب‌های مغزی و دردهای مزمن می‌پردازد.

درمان اوتیسم با نوروفیدبک
درمان اوتیسم با نوروفیدبک

نوروفیدبک چگونه به درمان اوتیسم کمک می‌کند؟

درمان اوتیسم با نوروفیدبک یک روش درمانی کاربردی و مطمئن برای افراد اوتیسمی است. این روش درمانی، کیفیت زندگی این افراد و خانواده آنها را بهبود می‌بخشد؛ همچنین موجب بهبود رشد اجتماعی و کاهش رفتارهای نا‌مطلوب در این افراد می‌شود. در اختلال اوتیسم، عملکرد مغز کودکان، قانونمند و منظم نیست. مثلا در بعضی از نقاط مغز ارتباطات زیادی وجود دارد؛ درحالیکه در بعضی مناطق دیگر، ارتباطات ناقص و ناکاملی وجود دارد. درمان اوتیسم با نوروفیدبک، عملکرد ساختارهای مغزی افراد اوتیسمی را تنظیم می‌کند و به درمان این اختلال کمک می‌کند. درمان اوتیسم با نوروفیدبک همچنین به خودتنظیمی مغز این افراد کمک می‌کند. افراد در حالت عادی قادر به کنترل و تغییر امواج مغزی خود نیستند؛ زیرا نسبت به امواج مغزی خود آگاهی و شناختی ندارند. در این روش، افراد از جزئیات کارکرد مغزشان با خبر می‌شوند و مغز یاد می‌گیرد تا فعالیت‌ها و کارکرد خودش را به شکلی مناسب تنظیم کند.
افراد مبتلا به اوتیسم اغلب در تعاملات اجتماعی دچار مشکل هستند و ارتباطات عاطفی و اجتماعی ضعیفی دارند. درمان اوتیسم با نوروفیدبک باعث ایجاد و تقویت ارتباطات عصبی جدید می‌شود. برای مثال سمت چپ مغز، بیشتر در مهارت‌های کلامی دخیل است؛ این قسمت از مغز در افراد مبتلا به اوتیسم دچار اختلال است که با استفاده از این روش می‌توان این قسمت از مغز را تقویت کرد و باعث بهبود تکلم در این افراد شد. روش درمان اوتیسم با نوروفیدبک، با تغییر فعالیت مغزی، منجر به تغییر رفتار در افراد مبتلا به اوتیسم می‌شود و بر عملکرد اجرایی کودکان مبتلا به اوتیسم تاثیر مثبت می‌گذارد، کیفیت زندگی آنها و خانواده‌شان را بهبود می‌بخشد و خود کنترلی را به آنها یاد می‌دهد.

درمان اوتیسم با نوروفیدبک چه تأثیرات مثبتی دارد؟

استفاده از روش‌های درمانی مناسب در مدت زمانی طولانی‌ می‌تواند به بهبود علائم اوتیسم کمک کند. بسیاری از علائم افراد مبتلا به اوتیسم، بعد از اتمام جلسات درمان با نوروفیدبک، برطرف می‌شود. هدف درمان اوتیسم با نوروفیدبک، کاهش علائم فرد و افزایش استقلال او در انجام دادن فعالیت‌ها و زندگی روزمره است.از جمله تاثیرات مثبت درمان نوروفیدبک بر افراد مبتلا به اوتیسم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
• بالا رفتن میزان ارتباط لمسی و تماس چشمی با دیگران
• بالا رفتن قدرت تحمل و تاب‌آوری برای تغییر رفتار
• کنترل رفتارهای احساسی و هیجانات منفی
• کم شدن افکار آزاردهنده و رفتارهای قالبی 
• آرامش و ثبات رفتاری  و کاهش استرس و اضطراب 
• آگاهی  نسبت به احساسات مثبت و منفی 
• افزایش مهارت‌های رفتاری و ارتباطی با اطرافیان
• آرامش بیشتر و قابل فهم شدن الگوهای گفتاری هنگام صحبت 
• بالا رفتن سطح توجه و تمرکز و کاهش نشانه‌های بیش فعالی 
درمان اوتیسم با نوروفیدبک
درمان اوتیسم با نوروفیدبک

آیا درمان اوتیسم با نوروفیدبک عوارض خاصی دارد؟

برای درمان اوتیسم، روش‌های درمانی زیادی وجود دارد که به دلیل مداخلات دارویی و پزشکی و عوارض ناشی از مصرف داروها، خیلی مورد استقبال قرار نمی‌گیرد. همچنین ممکن است خیلی از افراد نیز نگران عوارض درمان اوتیسم با نوروفیدبک باشند؛ درحالیکه این روش درمانی هیچ‌گونه عوارض جانبی همراه ندارد. همچنین نتایج بدست آمده از درمان با نوروفیدبک ماندگار و طولانی مدت است. نوروفیدبک یک روش ایمن و غیر‌تهاجمی است که در طی دوره درمان، اصلا از دارو استفاده نمی‌کند. در روش درمان اوتیسم با نوروفیدبک، هیچ نوع تحریک مصنوعی وجود ندارد و فقط درمان از طریق یادگیری مغز صورت می‌گیرد و مغز، عملکرد خود را متعادل می‌کند.

افراد وقتی می‌خواهند درمانی را شروع کنند، قطعا نگران عوارض جانبی آن هستند. عوارض جانبی نوروفیدبک هم یکی از دغدغه‌های افرادی است که می‌خواهند این دوره درمانی را شروع کنند، یا هم اکنون شروع کرده‌اند. بعضی از درمان‌ها عوارض جانبی جبران ناپذیر و یا غیر قابل تحملی دارند و این نگرانی را برای شروع یک درمان تشدید می‌کند. در روش نوروفیدبک عملا هیچگونه دخالت فیزیکی و شیمیایی در فرایند درمانی افراد اعمال نمی‌شود. همین عامل سبب شده است که عوارض جانبی این روش به حداقل ممکن برسد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *