روان پریشی چیست؟ علائم و روش‌های درمان آن کدامند؟

روان پریشی چیست؟ علائم و روش‌های درمان آن کدامند؟

روان پریشی یکی از اختلالات روان جدی است که نیاز به درمان دارد. فرد مبتلا به روان پریشی، مرز بین واقعیت و خیال را تشخیص نمی‌دهد و ممکن است چیزهایی ببیند یا بشنود که واقعی نیستند. روان پریشی نیاز به درمان فوری و سریع دارد؛ در غیراینصورت ممکن است که فرد مبتلا به روان پریشی به خود یا دیگران آسیب جدی برساند.

در حالت عادی، مغز ما توانایی بسیار بالا و شگفت‌انگیزی برای تفسر جهان اطرافمان دارد و به‌راحتی فرق بین تخیل و واقعیت را تشخیص می‌دهد؛ اما این موضوع برای برخی از افراد اینگونه نیست. در برخی از موارد، آن قسمت از مغز که مسئول تشخیص واقعیت از خیال است، دچار مشکل می‌شود و ممکن است که ارسال و دریافت سیگنال‌های مغزی در این قسمت دچار مشکل شود. در چنین شرایطی، فرد قادر به تشخیص خیال از واقعیت نیست و دچار روان پریشی می‌شود.

روان پریشی انواع مختلفی دارد و در سطوح متفاوتی در فرد ظاهر می‌شود. در برخی از مواقع، ممکن است که علائم بسیار خفیف باشند و گاها در فرد ظاهر شود؛ اما در نوع شدید‌تر آن، علائم بسیار شدیدتر و با فاصله زمانی کمتر نمود پیدا می‌کنند.

خوشبختانه امروزه روش‌های درمانی بسیار موثری برای درمان روان پریشی وجود دارد که می‌تواند به فرد مبتلا به روان پریشی کمک کند تا علائم این اختلال را کنترل کرده و اختلال روان پریشی را به طور کلی درمان کند. در ادامه این نوشته، درباره اختلال روان پریشی و روش های درمان اختلال روان پریشی بیشتر صحبت می‌کنیم.

یکی از روش‌ های درمان روان پریشی که در کاهش علائم روان پریشی نیز بسیار موثر است، روش‌های نوروتراپی است. در این روش‌ها، ما به دنبال ایجاد تغییرات و اصلاح سیگنال‌های مغزی هستیم؛ پس سیگنال‌های آن قسمت از مغز که مسئول تشخیص خیال و واقعیت است، در درمان نوروتراپی، به حالت نرمال در می‌آیند. شما می‌توانید انواع درمان نوروتراپی را در کلینیک نوروتراپی دارینه، زیر نظر بهترین متخصصان و نوروتراپیست‌های کشور، انجام دهید.

روان پریشی چیست؟

روان پریشی یا  psychosis یک اختلال روانی جدی است که در آن فرد مرز بین واقعیت و خیال را تشخیص نمی‌دهد. معمولا افرادی که دچار روان پریشی می‌شوند، صداهایی می‌شوند یا چیزهایی را می‌بینند که واقعیت ندارد.

دو نشانه اصلی روان پریشی، توهم و هذیان است. هذیان حالتی است که فرد چیزهایی را می‌شنود یا می‌بیند که خارج از ذهن او وجود ندارند و برای دیگر افراد قابل حس کردن نیست. توهم حالاتی است که فرد دارای اعتقادات قوی است که توسط دیگران قابل قبول نیست. یکی از توهم‌های رایج در بین افراد مبتلا به روان پریشی، توهم توطئه است. در توهم توطئه فرد معتقد است که گروهی یا افرادی قصد آسیب رساندن به او را دارند.

علائم روان پریشی

از جمله مهم‌ترین علائم روان پریشی که نمود ظاهری و بیرونی نیز دارند، عبارتند از:

  • هذیان گویی
  • توهم
  • کاتاتونیا (عدم واکنش به عوامل)

 

  • نوسانات خلقی
  • اختلال در تمرکز
  • عدم تمرکز در صحبت کردن
  • اختلال وسواس و افکار وسواسی
  • شکاک بودن
  • افسردگی
  • اختلال اضطرابی
  • افکار خودکشی و آسیب به خود
  • اختلالات خواب
  • انزوا اجتماعی

 

دلایل بروز روان پریشی

تاکنون دلیل قطعی و مشخصی برای روان پریشی مشخص نشده است؛ اما برخی از فاکتورها می‌تواند باعث بروز اختلال روان پریشی در فرد شود:

عوامل ژنتیکی

تحقیقات نشان داده است که اختلالاتی مثل اسکیزوفرنی و دو قطبی می‌تواند به دلیل عوامل ژنتیکی رخ دهد.

هورمون‌ها

در برخی از موارد، تغییرات هورمون‌ها می‌تواند باعث بروز اختلالات روان پریشی شود. برخی از زنان، پس از زایمان، به دلیل تغییرات شدید هورمونی ممکن است که دچار اختلال روان پریشی شوند. اختلال روان پریشی در نوجوانان نیز ممکن است رخ دهد.

برخی از اختلالات روانی

تحقیقات نشان داده است که برخی از اختلالات روانی نیز می‌تواند باعث بروز اختلال روان پریشی شود. به عنوان مثال، افرادی که دچار اختلال اضطراب پس از سانحه هستند، ریسک ابتلا به اختلال روان پریشی بالاتری نیز دارند.

تغییرات مغز

نتایج آزمایشات در افرادی که روان پریشی را تجربه می‎کنند، نشان دهنده تفاوت‎هایی در مواد شیمیایی مغز به ویژه فعالیت انتقال دهنده عصبی دوپامین “dopamine” پیدا کرده است.

اختلال اضطراب یکی دیگر از انواع اختلالات روان است که این روزها در حال گسترش در بین جوامع مختلف است. همه ما ممکن است در موقعیت‌ها و شرایط متفاوت، استرس و اضطراب را تجربه کنیم. قطعا حضور در مکانی جدید، ورود یه شغلی جدید، سخنرانی در برابر جمع بسیار بزرگ و … می‌تواند برای همه ما اضطراب‌آور باشد با استرس همراه باشد.

انواع مختلف روان پریشی

روان پریشی انواع مختلفی دارد. در برخی از موارد می‌تواند خیلی خفیف و جزئی باشد و در برخی از موارد نیز با علائم بسیار حاد خود را نشان می‌دهد. برخی از انواع روان پریشی عبارتند از:

اختلال اسکیزوافکتیو: این اختلال مشابه اسکیزوفرنی است اما شامل دوره‌هایی از اختلالات خلقی است.

اختلال روان پریشی مختصر: این اختلال تنها در دوره‌هایی از زندگی فرد و پس از تجربه حوادث خاص رخ می‌دهد و ممکن است چند ماهی نیز طول بکشد و مجددا بازنمی‌گردد.

روان پریشی دو قطبی: برخی از افراد مبتلا به اختلال دو قطبی، روان پریشی را نیز تجربه می‌کنند و خلق و خوی آن‌ها بسیار بالا و پایین می‌شود.

افسردگی شدید: افسردگی شدید و بسیار حاد نیز ممکن است به عنوان اختلال روان پریشی شناخته شود.

روان پریشی پس از زایمان: برخی از خانم‌ها، پس از زایمان نیز ممکن است اختلال روان پریشی را تجربه کنند.

روان پریشی ناشی از سو مصرف مواد مخدر: مصرف برخی از مواد مخدر نیز ممکن است باعث اختلال روان پریشی شود.

درمان روان پریشی

برای درمان روان پریشی روش‌های گوناگون و متفاوتی وجود دارد. در اغلب موارد، از چندین روش درمانی مکمل برای درمان روان پریشی استفاده می‌شود. از جمله روش‌های درمان روان پریشی عبارتند از:

روان درمانی

یکی از درمان‌های متداول برای درمان روان پریشی، روان درمانی است. تکنیک‌های مختلف روان درمانی، به تشخیص اختلال روان پریشی و همچنین کنترل علائم روان پریشی کمک بسیار زیادی می‌کند. همچنین روان درمانگر می‌تواند برنامه درمانی مشخصی را برای شما تنظیم کند و در صورت لزوم، شما را به سایر متخصصان ارجاع دهد.

دارو درمانی

یکی از اصلی‌ترین درمان‌هایی که برای کنترل علائم روان پریشی باید انجام دهید، دارو درمانی است. مصرف برخی از داروها به کنترل این اختلال کمک می‌کنند و علائم آن را تا میزان قابل توجهی کاهش می‌دهند. داروهای روان پریشی به کنترل علائم اختلال روان پریشی کمک می‌کنند؛ اما باعث درمان آن نمی‌شود. برای شروع دارو درمانی حتما باید به روانپزشک مراجعه کنید و داروها را زیر نظر یک روانپزشک متخصص مصرف کنید. همچنین از آن جایی که عوارض داروهایی که برای درمان روان پریشی تجویز می‌شود، زیاد است؛ حتما باید داروها را مطابق با دستور‌العمل پزشک مصرف کنید.

درمان نوروتراپی

یکی از بهترین روش‌های درمان روان پریشی، درمان‌های نوروتراپی است. امروزه روش‌های مختلف نوروتراپی برای درمان اختلال روان پریشی به کار گرفته می‌شود. از آن جایی که درمان نوروتراپی یک درمان غیرتهاجمی است و هیچگونه عوارض جانبی برای بیمار به همراه ندارد، روش بسیار مناسبی است. امروزه از روش نوروفیدبک و tDCS برای درمان روان پریشی استفاده می‌شود.

شما می‌توانید درمان tDCS را به صورت کاملا تخصصی و زیر نظر بهترین و حرفه‌ای‌ترین نوروتراپیست‌ها، در کلینیک نوروتراپی دارینه تجربه کنید. برای رزرو وقت tDCS در کلینیک نوروتراپی دارینه، می‌توانید از طریق لینک زیر اقدام کنید.

نوروتراپی چگونه می‌تواند به درمان روان پریشی کمک کند؟

همانطور که گفتیم، فرد مبتلا به روان پریشی، مرز بین خیال و واقعیت را گم می‌کند. این موضوع، به دلیل اختلال در یکی از قسمت‌های مغز که مسئول کنترل خیال و واقعیت است رخ می‌دهد؛ پس اگر بتوانیم به نوعی عملکرد مغز را دوباره تنظیم کنیم و به حالت نرمال بازگردانیم، می‌توانیم اختلال روان پریشی را نیز درمان کنید.

در روش نوروفیدبک و tDCS ما به دنبال تنظیم دوباره سیگنال‌های مغزی هستیم و این کار را به کمک دستگاه نوروفیدبک و دستگاه tDCS و الکترودهایی که روی سر نصب می‌شوند، انجام می‌دهیم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *